17 noiembrie 2022

Ediția 2022 a programului La PAS – „Educație pentru schimbare”, derulat de asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, în colaborare cu 11 școli din Timișoara, propune ca educația pentru dezvoltare durabilă să fie realizată într-o manieră integrată, bazându-se pe procese de transformare și colaborare între școală, familie, autorități publice și alți membri ai comunității.

Programul educațional face parte din LA Pas / Slowing down, inițiat de Asociația CRIES în 2018, în cadrul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, promovează concepte și practici ce țin de consumul și producția responsabile și dezvoltă, pe termen lung, parteneriate solide cu școli care au preocupări legate de temele sustenabilității. Metodologia de lucru propusă de CRIES are la bază principiile educației experiențiale, facilitând dezvoltarea de contexte reale de învățare, astfel încât elevii și cadrele didactice să participe la acțiuni concrete de experimentare a consumului sustenabil în școli și în afara lor.

Rețeaua „Educație pentru schimbare”

La mijlocul lunii iulie 2022, echipa LA PAS a lansat apelul de înscriere în rețeaua „Educație pentru schimbare”, adresat profesorilor din școlile timișorene. Apelul a anunțat componența programului amplu de sprijin oferit cadrelor didactice și prioritățile de acțiune pentru acest an. Trei proiecte pilot și zece acțiuni de conștientizare selectate au beneficiat de susținere financiară,  fiind coordonate și puse în practică de către profesori care provin din 11 școli diferite din Timișoara. Până în prezent, au fost organizate 91 de activități educaționale  educaționale, în care au fost implicați 748 de elevi și peste 580 de părinți și membrii ai familiei.

Tabără educațională pentru profesori și schimb de experiență în Italia au fost două elemente importante ale programului de sprijin pentru cadrele didactice implicate în proiect. Acestea au avut acces la un program de mentorat, precum și posibilitatea de a participa la sesiuni de lucru cu experți din domeniul dezvoltării durabile, al agriculturii susținute de comunitate și economiei sociale.

Programul include și un schimb de experiență cu omologi din Italia pe teme precum: schimbările climatice, poluarea, risipa alimentară, moda sustenabilă și consumul etic, care se va organiza în perioada 23-26 Noiembrie 2022.

„În sfârșit, un proiect în care nu mă simt ca într-un șablon!” . „Mă bucur să văd că mai sunt și alți colegi profesori care nu sunt dornici să plece de la școală imediat ce a sunat clopoțelul”. „Mă bucur că am întâlnit oameni care au integrat consumul responsabil în viața de zi cu zi. Voi, oamenii La Pas, sunteți un exemplu de autenticitate.” (mărturii profesori)

Programul educațional a implicat elevi și cadre didactice de la următoarele unități educaționale din Timișoara: Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială nr. 25, Școala Babel, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara, Colegiul Național Bănățean, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Teoretic Bartók Béla, Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, Colegiul Tehnic Henri Coandă, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul Teoretic ,,Nikolaus Lenau”.

Voluntariat pentru schimbare

Programul a asigurat elevilor și profesorilor oportunitate de a se implica, în calitate de voluntari,  în organizarea Festivalului LA PAS. Numărul total al celor care au participat ca voluntari, pe parcursul celor 3 zile de festival,  a fost de 140 de persoane. „Nu este de ajuns să predăm la clasă, trebuie să creăm contexte în care elevii să experimenteze”, a declarat coordonatoarea programului educațional La PAS, Ildikó Pataki.

În viitor

Ediția din 2022 se încheie la final de noiembrie, însă organizatorii și reprezentanții școlilor partenere consideră esențial ca activitățile de educație prin experiență să continue, să se construiască strategic de la o acțiune la alta, astfel ca obiceiurile experimentate și validate să rămână în practicile curente ale elevilor, cu mare probabilitate de a se extinde și în rândul familiilor acestora.

Totodată, se pregătește un kit cu instrumente educaționale, experimentate și validate de către profesorii implicați în programul educațional, care va fi pus la dispoziția tuturor cadrelor didactice interesate să abordeze tematica dezvoltării durabile și a consumului responsabil.

 

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Act for Tomorrow, Universitatea Politehnica Timișoara, CiviCultura

Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier

15,950 Comments