2022

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Gustul ca patrimoniu

Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat în 2018 în contextul considerării practicilor de gătit ca elemente de patrimoniu imaterial - modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală.

ediția din 2022

„Festivalul LA PAS”

reprezintă un moment important de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani și consumatori din România și Europa, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu.
23-25 septembrie, Parcul Rozelor, Timișoara

vezi detalii și program

Programul educațional

răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltarea sustenabilă.

Cadrele didactice interesate să participe la Programul educațional sunt rugate să afle mai multe detalii de înscriere mai jos.

mai multe

„LA PAS” prin cartiere

constă în organizarea în cartiere a unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producătorilor locali și a consumului responsabil.

primul eveniment
[/vc_row_inner]

Programul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - România Tradițiilor Creative, ASAT - Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș

Parteneri internaționali: Fekete Sereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, Food News Romania, Știri ONG, Festivalier

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, One Two Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

„Lumea este în criză. Acest lucru era clar înainte de pandemie. În secolul XX am cedat presiunii de a ne trăi viața în viteză, sub imperativul eficienței și scalării. Dorința de a avea mai mult ne împiedică să ne recunoaștem limitele fizice și cele ale ecosistemului în care trăim”. (extras din An urgent call to slow down, 2022, www.slowfood.com)

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, am pregătit un spațiu pentru o variate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

In short

LA PAS este un program produs de Asociația CRIES și este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului LA PAS, demarat în 2018, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate.