2022

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Gustul ca patrimoniu

Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat în 2018 în contextul considerării practicilor de gătit ca elemente de patrimoniu imaterial - modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală.

acțiuni din anii trecuți

„Festivalul LA PAS”

reprezintă un moment important de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani și consumatori din România și Europa, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu.
23-25 septembrie, Parcul Rozelor, Timișoara

detalii despre ediția din 2019

Programul educațional

răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltarea sustenabilă.

Cadrele didactice interesate să participe la Programul educațional sunt rugate să afle mai multe detalii de înscriere mai jos.

mai multe

„LA PAS” prin cartiere

constă în organizarea în cartiere a unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producătorilor locali și a consumului responsabil.

detalii curând
[/vc_row_inner]

„Programul LA PAS este în primul rând un program de dezvoltare comunitară, prin care urmărim dezvoltarea unei culturi a sustenabilității, prin respectarea unui set de principii, precum: evitarea risipei de resurse (timp, cunoștințe, resurse materiale), promovarea economiei colaborative și solidare, urmărirea unui impact multidimensional, abordarea participativă”, spune Mihaela Vețan, președintele Asociației CRIES

Programul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, RTC - România Tradițiilor Creative, Asociația INTERSECT, Asociația ALIMENTERRA, ASAT - Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Act for Tomorrow, OilRight, Asociația Curtea Culorilor

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observatorul Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, Food News Romania, Știri ONG

In short

LA PAS este un program produs de Asociația CRIES și este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului LA PAS, demarat în 2018, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate.

Participă și tu la programul Educație pentru schimbare

| Food for thought, Știri | One Comment
Programul Educație pentru schimbare răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltarea…

Programul LA PAS Timișoara 2022: valorificarea patrimoniului gastronomic local și promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale

| Food for thought, Știri | No Comments
16 iunie 2022   Programul LA PAS, produs de Asociația CRIES, parte a Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”  Un program dedicat dezvoltării comunitare Instrumente pentru dezvoltarea…

Distanțați dar împreună

| Food for thought | No Comments
#Distanțați dar #împreună: programul pentru dezvoltare comunitară LA PAS trece, prin Timișoara, în mediul online 24 octombrie - 30 noiembrie 2020 LA PAS.Slowing down, un program de dezvoltare comunitară, derulat…