La Pas / Slowing down este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.
O cerință opțională i-a provocat pe bănățeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului ș.a.m.d.
Concursul s-a lansat 5 septembrie 2018 la Reciproc Café, cu o degustare de produse artizanale de la mici producători, asociații de profil și cooperative locale.
Pe data de 10 octombrie 2018
de Ziua produselor agroalimentare românești
s-a organizat la Centrul Cultural Ambasada evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta a fost urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.
De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.
Cele trei rețete câștigătoare au fost: locul 1 „porumbei cu mere și merișoare”, rețetă propusă de către Mariana Eftimie (Timișoara); locul 2 „păturată pe crumpi”, rețetă propusă de Ana Crăsneanu (Timișoara) și locul 3 „caș de gutui”, rețetă propusă de Hella Crasnanic (Timișoara). Toate cele 3 rețete ar avea potențialul de revalorificare de către restaurantele din Timișoara, care ar putea să propună turiștilor produse cu specific local.
Rețetele câștigătoare au fost preparate de către bucătarii La Pas, fiind oferite spre degustare publicului. A existat și un premiu din partea presei pentru cel mai gustos și fain preparat, câștigătorul fiind cașul de gutui. Participanții la eveniment au putut degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului, dintre care amintim: gomboți cu prune, plăcintă cu ludaie din Belinț, chec cu ladaie (Prospero), haioș cu gem, prăjitură cu măr și nucă (Codrina) și vin de la cramele Petrovaselo.
Producători:
- Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană
- Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Proiect cofinanțat
- de Consiliul Județean Timiș.
Parteneri:
- Centrul de Informare Turistică Margina
- Prospero
- Crama PetroVaselo
- Reciproc Cafe și Băcănie
- Șef Horia Șimon
- Slow Food Cluj-Transilvania.
Parteneri media:
- Modernism.ro
- Practic în Bucătărie
- Radio România Cultural
- Gastro Art
- Observator Gastronomic
- Manifest Bon Vivant