Gustul ca patrimoniu

La Pas / Slowing down este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu este primul eveniment din cadrul acestui program, adresându-se unui public larg, persoane pasionate de gătit dar și concitadini interesați de relația dintre hrană și cultură. Prin intermediul concursului se dorește punerea în lumină a valorii dimensiunii culinare ca parte a patrimoniului cultural din Banat.
Sub sloganul Ducem mai departe gusturile vechi, concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență.
Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți.

O cerință opțională i-a provocat pe bănățeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului ș.a.m.d.

Concursul s-a lansat 5 septembrie 2018 la Reciproc Café, cu o degustare de produse artizanale de la mici producători, asociații de profil și cooperative locale.

Pe data de 10 octombrie 2018

de Ziua produselor agroalimentare românești

s-a organizat la  Centrul Cultural Ambasada evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta a fost  urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.

De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.

Cele trei rețete câștigătoare au fost: locul 1  „porumbei cu mere și merișoare”, rețetă propusă de către Mariana Eftimie (Timișoara); locul 2 „păturată pe crumpi”, rețetă propusă de Ana Crăsneanu (Timișoara) și locul 3 „caș de gutui”, rețetă propusă de Hella Crasnanic (Timișoara). Toate cele 3 rețete ar avea potențialul de revalorificare de către restaurantele din Timișoara, care ar putea să propună turiștilor produse cu specific local.

Rețetele câștigătoare au fost preparate de către bucătarii La Pas, fiind oferite spre degustare publicului. A existat și un premiu din partea presei pentru cel mai gustos și fain preparat, câștigătorul fiind cașul de gutui. Participanții la eveniment au putut degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului, dintre care amintim: gomboți cu prune, plăcintă cu ludaie din Belinț, chec cu ladaie (Prospero), haioș cu gem, prăjitură cu măr și nucă (Codrina) și vin de la cramele Petrovaselo.

Producători:

  • Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană
  • Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Proiect cofinanțat

  • de Consiliul Județean Timiș.

Parteneri:

  • Centrul de Informare Turistică Margina
  • Prospero
  • Crama PetroVaselo
  • Reciproc Cafe și Băcănie
  • Șef Horia Șimon
  • Slow Food Cluj-Transilvania.

Parteneri media:

  • Modernism.ro
  • Practic în Bucătărie
  • Radio România Cultural
  • Gastro Art
  • Observator Gastronomic
  • Manifest Bon Vivant

Proiectul s-a desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.