Apă bună de băut

Campania „Apă bună de băut" urmărește să încurajeze reprezentanți din industria ospitalieră să ofere consumatorilor gratuit apă din rețeaua publică. În perioada următoare vor fi prezentate mai multe exemple de cafenele, restaurante și locații din Timișoara care fac deja acest lucru. Pe viitor ne propunem dezvoltarea unei hărți a locaților implicate, iar toți cei interesați să se alăture acestui demers ne pot contacta la adresa lapas@cries.ro .

Nimeni nu îi face publicitate, nu apare în reclame și pare a fi un bun dat de la sine.

Apa potabilă de la robinet este, însă, rezultatul unor procese îndelungate de tratare și siguranță, un bun de care nu ne bucurăm atât de mult pe cât am putea!

Context

Cu scopul de a se alătura trendului mondial actual și de a promova consumul de apă potabilă de la rețeaua publică în industria ospitalității locale - considerând apa un bun comun, și nu un produs comercial - Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare lansează campania de promovare a accesului la apă din rețeaua publică, "Apă bună de băut".

„Această campanie continuă seria acțiunilor implementate de asociația CRIES pentru a promova creșterea accesului la apă sigură pentru toți. Este un moment important de a conștientiza impactul de mediu și cel social, determinat de consumul de apă îmbuteliată. De exemplu, în Franța, Legea împotriva risipei din 2022 include o serie de măsuri ce vizează reducerea consumului de plastic, iar printre acestea se numără și obligativitate ca restauratele să ofere clienților posibilitatea de a consuma apă gratuit din rețeaua publică", spune Mihaela Vețan, președinte CRIES.

Începând cu anul 2018, asociația CRIES a implementat mai multe demersuri de promovare a importanței accesului la apă sigură pentru toți, dintre care amintim:

  • promovarea consumului responsabil de apă în programul educațional LA PAS: educație pentru schimbare, implementat în colaborare cu mai multe școli din Timișoara;
  • promovarea importanței sociale a fântânilor publice din oraș, artiști locali au fost implicați în realizarea unor intervenții artistice asupra a trei fântâni publice din Timișoara, punând în lumină importanța acestora pentru locuitorii orașului;
  • reducerea consumului cu minim 7.000 de sticle de plastic cu ocazia Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală din 2022; când, în premieră în Timișoara, am interzis comercializarea în cadrul unui festival a apei îmbuteliate, facilitând accesul gratuit al publicului la apă, prin parteneriatul dezvoltat cu Aquatim.
Pe termen lung, campania Apă bună de băut îți propune să contribuie la:

  • creșterea implicării statului în programe care să asigure accesul la apă pentru toți cetățenii, conform Obiectivului de dezvoltare durabilă 6: Apă curată și sanitație;
  • creșterea implicării cetățenilor în acțiuni civice care să faciliteze accesul la surse sigure de apă pentru toți cetățenii;
  • creșterea transparenței cu privire la beneficiile consumului de apă din rețeaua publică, inclusiv pentru mediul înconjurător.
Campania „Apă bună de băut” face parte din proiectul LA PAS/ Slowing Down, inclus în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.