LA PAS.Slowing down, un program de dezvoltare comunitară, derulat de Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și Asociaţia Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, desfășoară activități și proiecte în mediul online și în Timișoara, în perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020. Calendarul din toamna lui 2020 se adaptează contextului social și medical actual dificil, păstrându-și dezvoltarea pe următoarele principii orizontale: sustenabilitate, dezvoltare comunitară, promovare a gastronomiei locale ca element de patrimoniu imaterial.
Susținătorii și curioșii sunt invitați să urmărească rețelele sociale Facebook și Instagram și tag-urile #distanțați și #împreună pentru informații actualizate în timp real.
Ateliere online
Începând cu 29 octombrie, vor avea loc ateliere online pentru toți cei interesați, precum turism cultural gastronomic, „din grădină în farfurie: rețele locale pentru alimentație sănătoasă”, slow fashion - provocări din industria modei dar și ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producători.
Înscrierile se fac în formularul din evenimentul Facebook, aferent fiecărui atelier.
Vezi programDegustări online
Începând cu 31 octombrie, se vor organiza degustări inedite - în mediul online, de miere, pâine artizanală, cidru sau brânză artizanală. Doritorii se vor înscrie și vor ridica produsele spre degustare, urmând să participe live, online la o degustare facilitată de un expert, alături de alți gurmanzi.
Înscrierile se fac în formularul din evenimentul Facebook, aferent fiecărei degustări.
Vezi programGustul ca patrimoniu
Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat în 2018 în contextul considerării practicilor de gătit ca elemente de patrimoniu imaterial. 2022 a însemnat documentarea video a unor rețete tradiționale culese și promovate de Laura Laurențiu, blogger culinar.
Vezi filmulețeleFilme rețete și artizani
Din 24 octombrie 2020 vor fi disponibile spre vizionare, în mediul online, filme care fie prezintă produse artizanale, poveștile lor sau mișcarea slow food în Timișoara, fie rețete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gătite și promovate de Laura Laurențiu.
Urmărește aiciProgram educațional
Din octombrie 2020 se va continua desfășurarea programului pentru combaterea risipei alimentare, colectare selectivă și reciclare, implicând cadre didactice și elevi din Timișoara în sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil. Vor fi selectate 3 idei de proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil propuse de liceeni.
Vezi detalii programHARTA LA PAS online
HARTA LA PAS va prezenta locuri din Timișoara care comercializează produse artizanale și promovează idei specifice dezvoltării durabile și va fi disponibilă în mediul online. Harta se construiește în timp real, atât prin cercetările echipei LA PAS, cât și prin propunerile venite de la susținători și curioși, pe adresa lapas at cries.ro.
Detalii curândPrincipii
Programul „LA PAS.slowing down”, demarat în 2018 de Asociația CRIES, inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, dezvoltă proiecte precum Festival, program educațional, program editorial pentru educație responsabilă, rezidențe și proiecte dedicate gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial, conferințe și ateliere pe tema sustenabilității în evenimente culturale.
Află mai multeOrganizatori și parteneri
Producători: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii
Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, Radio Timișoara, Modernism.ro, Green Report, Guerrilla Verde, România Tradițiilor Creative, România Pozitivă, Ambasada Sustenabilității
Întreg programul LA PAS, așa cum este prezentat în dosarul de candidatură Timişoara - Capitală Europeană a Culturii, încurajează sustenabilitatea mediului și un mod de viață sănătos prin stimularea consumului responsabili și a unei mai bune folosiri a orașului ca spațiu public, promovând produsele regionale, mobilitatea și energia verde. Programul crește gradul de conștientizare asupra neajunsurilor practicilor curente din agricultură, cât și asupra beneficiilor metodelor alternative. Îi susține pe fermierii locali și micii antreprenori în a scurta lanțul de distribuție alimentară, propunând modele inovatoare de colaborare și sprijin reciproc.
În perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020, LA PAS aduce în atenția publicului larg dar și a audiențelor culturale, online și offline, acțiuni culturale și educative referitoare la consumul responsabil (programul educațional), la artizani și mici producători (Harta LA PAS și „Artizani LA PAS”) și la patrimoniul gastronomic local și regional (secțiunile „Gustul ca patrimoniu” și „#distantați dar #împreună”).
In short:
- degustări online de pâine, miere, brânză, cidru și, în premieră, degustare online de bere artizanală cu patru berari din Timișoara
- hartă interactivă online: gurmanzi, sociologi sau bunici pot propune artizani din Timișoara
- finanțare de 15.000 lei pentru elevi, pentru proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil
- rețete tradiționale din Banat gătite de Laura Laurențiu, bucătar și blogger, cu peste 500.000 de fani pe Facebook
- ateliere online pentru toți cei interesați, precum turism cultural gastronomic sau slow fashion
- filme care prezintă produse artizanale, poveștile lor sau mișcarea slow food în Timișoara


