Festival LA PAS: Festival de gastronomie artizanală

produs de Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, se desfășoară în perioada 13-15 octombrie 2023.

Pentru trei zile, 13-15 octombrie 2023, am pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

În această perioadă, Muzeul Corneliu Miklosi va găzdui artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Festivalul este organizat în cadrul programului LA PAS / Slowing down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Ce găsiți în Festival

Programul text, integral, al Festivalului îl puteți găsi aici

Prin expunerea noastră la experiențe directe putem genera procese de reflecție despre modul în care (ne) preparăm hrana, cu raportare la patrimoniul imaterial al practicilor de gătit. Cu deschidere pentru noi încercări, chestionăm obiceiurile noastre și optăm pentru cele sustenabile:

  • Am invitat bucătari care folosesc ingrediente locale și urmăresc achiziția de materie primă de la mici producători;
  • Gătim din alimente „salvate” și prezentăm în mod deschis întregul proces, pentru a vă încuraja să valorificați în bucătărie cât mai mult din alimentele pe care le aveți la dispoziție.

Celebrăm și promovăm producția și consumul responsabil – producția locală care respectă standarde de mediu și standarde sociale ridicate. Și în acest an vă propunem o gamă de produse artizanale LA PAS, manufacturate de producători și artizani locali.

Oferim posibilitatea de exprimare liberă a celor mai variate poziții și experiențe culturale inovative depășind tendințele conservatoare limitative, ca un proces transformațional pe care îl trăim împreună.

Vezi cum a fost anul trecut:

Componente ale programului LA PAS 2023
Program Educație pentru schimbare

Profesori de la 15 unități de învățământ din Timișoara, școli și licee, s-au implicat în program și pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni. Se promovează învățarea experiențială – elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii, vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi.

Urmărește programul aici
Gustul ca patrimoniu

„Prin atelierele de gătit sub deviza „Gustul ca patrimoniu” continuăm să promovăm gastronomia ca parte a patrimoniului nostru imaterial. Vă provocăm să vă gândiți ce lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei. Sunt invitați bucătari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gătit și interesate de sustenabilitatea lanțului alimentar.”

Urmărește evenimentele aici
Apa, bun comun

Promovăm apa ca bun comun, și nu ca produs comercial, și vom promova exemplele de bune practici în acest sens.
O altă componentă a Programului LA PAS este Timișoara Verde-Albastră, proiect care va implica studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și prin care inițiatorii vor să atragă atenția asupra importanței infrastructurii verzi pentru o creștere sustenabilă a zonei metropolitane.

Urmărește campania aici