Slow Food Turda se alătură proiectului La Pas inițiat de Asociația CRIES de la Timișoara. 

Evenimentul de la Turda, din 4  noiembrie 2022, este organizat în parteneriat cu Banca Regională pentru Alimente Cluj și Facultațea de Business, Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, ai cărei studenți se vor afla într-o vizită de lucru la Centrul Gastronomic Turda.  

Programul zilei de vineri cuprinde prezentarea activităților și a parcursului Slow Food Turda din ultimii 14 ani până la înființarea Centrului Gastronomic, ca o componentă economică a asociației non profit. Un alt punct în program va fi prepararea borșului ucrainean în cadrul unui workshop precum și servirea mesei împreună. 

Evenimentul este deschis și publicului turdean cu condiția ca cei interesați să se înscrie până vineri dimineața la numărul de telefon 0746366728 sau pe Whatsapp.

Această acțiune este gratuită pentru doritori pe baza înscrierii prealabile pentru a evita risipa de hrană.  

Programul LA PAS / Slowing Down, produs de Asociația CRIES în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării de slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul cetățenilor.

Programul include o componentă puternică de educație și responsabilitate socială privind practici durabile de producție și consum, dar și de incluziune socială și apreciere a diversității, adresată deopotrivă tinerilor și adulților.

Una dintre componentele programului este „Gustul ca patrimoniu” care pornește de la premiza complexității relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana.

 

CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice si Solidare este una dintre primele organizații implicate în promovarea și dezvoltarea în România a conceptului de economie socială și solidară. Organizația s-a dezvoltat ca centru de resurse, având ca arii principale de acțiune democrația participativă, agricultura susținută de comunitate, comerțul echitabil (Fair Trade), întreprinderile sociale de inserție, consumul responsabil și finanțarea etică.

Începând cu anul 2018, CRIES devine membru al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii.