#Distanțați dar #împreună: programul pentru dezvoltare comunitară LA PAS trece, prin Timișoara, în mediul online

24 octombrie – 30 noiembrie 2020

LA PAS.Slowing down, un program de dezvoltare comunitară, derulat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, desfășoară activități și proiecte în mediul online și în Timișoara, în perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2020. Calendarul din toamna lui 2020 se adaptează contextului social și medical actual dificil, păstrându-și dezvoltarea pe următoarele principii orizontale: sustenabilitate, dezvoltare comunitară, promovare a gastronomiei locale ca element de patrimoniu imaterial. Susținătorii și curioșii sunt invitați să urmărească rețelele sociale Facebook și Instagram și tag-urile #distanțați și #împreună pentru informații actualizate în timp real.

  • degustări online de pâine, miere, brânză, cidru și, în premieră, degustare online de bere artizanală cu patru berari din Timișoara
  • hartă interactivă online: gurmanzi, sociologi sau bunici pot propune artizani din Timișoara
  • finanțare pentru idei de proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil
  • rețete tradiționale din Banat gătite de Laura Laurențiu, bucătar și blogger, cu peste 500.000 de fani pe Facebook

Pe scurt

Programul „LA PAS.slowing down”, demarat în 2018 de Asociația CRIES, inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, dezvoltă proiecte precum Festival, program educațional, program editorial pentru educație responsabilă, rezidențe și proiecte dedicate gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial, conferințe și ateliere pe tema sustenabilității în evenimente culturale. În perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2020, LA PAS aduce în atenția publicului larg dar și a audiențelor culturale, online și offline, acțiuni culturale și educative referitoare la consumul responsabil (programul educațional), la artizani și mici producători (Harta LA PAS și „Artizani LA PAS”) și la patrimoniul gastronomic local și regional (secțiunile „Gustul ca patrimoniu” și „#distantați dar #împreună”).

Program educațional

În octombrie-noiembrie 2020 se va continua desfășurarea programului pentru combaterea risipei alimentare, colectare selectivă și reciclare, implicând cadre didactice și elevi din Timișoara în sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil. Vor fi  selectate și premiate 3 idei de proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil.

HARTA LA PAS online

HARTA LA PAS va prezenta locuri din Timișoara care comercializează produse artizanale și promovează idei specifice dezvoltării durabile și va fi disponibilă în mediul online. Harta se construiește în timp real, atât prin cercetările echipei LA PAS, cât și prin propunerile venite de la susținători și curioși, pe adresa lapas at cries.ro.

#distanțati dar #împreună: ATELIERE ȘI DEGUSTĂRI ONLINE

Începând cu 29 octombrie, vor avea loc ateliere online pentru toți cei interesați, precum turism cultural gastronomic, „din grădină în farfurie: rețele locale pentru alimentație sănătoasă”, slow fashion – provocări din industria modei dar și ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producători.

Începând cu 31 octombrie, se vor organiza degustări inedite în mediul online, de miere, pâine artizanală, cidru sau brânză artizanală. Doritorii se vor înscrie și vor ridica produsele spre degustare, urmând să participe live, online la o degustare facilitată de un expert, alături de alți gurmanzi.

Două evenimente speciale au loc loc în weekendul 24-25 octombrie: o premieră și anume o degustare online de bere artizanală cu 4 berari timișoreni (24 octombrie, ora 19.00) și un atelier de cafea artizanală la Cofferize din Timișoara (25 octombrie, ora 10.30).

Înscrierile se fac în formularul din evenimentul Facebook, aferent fiecărui atelier sau degustare. Lista aici 

GUSTUL CA PATRIMONIU și ARTIZANI LA PAS

Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat în 2018  în contextul considerării practicilor de gătit ca elemente de patrimoniu imaterial – modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală.

În perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2020 vor fi disponibile spre vizionare, în mediul onlinefilme care fie prezintă produse artizanale, poveștile lor sau mișcarea slow food în Timișoara, fie rețete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gătite și promovate de Laura Laurențiu. Laura, bucătar și blogger din 2009, scrie, filmează și gătește pentru unele dintre cele mai mari comunități de profil din România strânse în jurul său: 500.000 de fani pe Facebook, 23.000 pe Instagram și 150.000 de subscriberi pe Youtube.

Producători: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii 

Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara

Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, Radio Timișoara, Modernism.ro, Green Report, Guerilla Verde, România Tradițiilor Creative, România Pozitivă, Ambasada Sustenabilității

Suntem online:

WWW: www.la-pas.cries.ro // www.timisoara2021.ro 

FB: https://www.facebook.com/lapas.cries  // https://www.facebook.com/timisoara2021eu 

Insta: https://www.instagram.com/la.pas.timisoara  // https://www.instagram.com/timisoara2021

 

În toate proiectele programului LA PAS, asociația CRIES dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. De asemenea, asociația subscrie Raportului Parlamentului European din 2014, referitor la patrimoniul gastronomic european, care statuează faptul că gastronomia face parte din identitatea noastră și este un element esențial al patrimoniului cultural european și o parte esențială a patrimoniului cultural al statelor membre. Artele culinare reprezintă un vector de convivialitate și un moment important de sociabilitate iar experimentarea unei culturi gastronomice reprezintă o formă de schimb cultural. Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii urmărește în programul LA PAS, ca în toate proiectele pe care le gestionează, transdisciplinaritatea și dezbaterile trans-sectoriale asupra angajamentelor sociale și culturale, scopul său rămânând de a dezvolta publicurile culturale. De asemenea, subscrie unuia dintre obiectivele Strategiei Culturale a Timișoarei 2018-2022 privind celebrarea culturii gastronomice regionale. 

Epidemia de coronavirus a generat și decalarea calendarului capitalelor culturale din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani, astfel Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii se mută în anul 2023. Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene propunerea de amânare conform căreia în 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) și Novi Sad (Serbia), iar în 2023 următoarele trei: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România).

7,259 Comments