Proiectul propune evenimente, instalații urbane și artistice pe canalul Șubuleasa, menite să faciliteze interacțiunea dintre locuitorii din proximitate, să permită traversarea apei și să focalizeze atenția înspre elementele subtile ale contextului natural înconjurător. În parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, vor fi expuse o serie de proiectele ale studențior, realizate în cadrul atelierului de urbanism, care au scopul de a descoperi noi moduri de densificare urbană care să protejeze și să valorifice contextul local caracterizat de o bogată rețea de cursuri de apă minore.
Timișoara verde-albastră (TmV-A) este o platformă de responsabilizare a locuitorilor față de resursele naturale pe care (încă) le regăsim în Timișoara și împrejurimi.
Inițiativa a pornit de la premisa că rețeaua cursurilor de apă și a canalelor de desecare din Polul de creștere Timișoara (PCT) prezintă o oportunitate majoră – aceea de a deveni scheletul unei noi rețele verzi-albastre, care să funcționeze ca un sistem de coridoare ecologice interconectate, ce asigură pătrunderea naturii în interiorul localităților. Aceste coridoare ecologice ar aduce multiple beneficii – facilitarea faunei și florei, crearea de spații de recreere și interacțiune socială, stimularea mobilității verzi, reglarea temperaturii, oprirea prafului și sporirea confortului urban. Acestea ar putea completa o rețea ecologică complexă formată împreună cu Bega, parcurile, scuarurile și aliniamentele plantate. În același timp, ignorarea rolului utilitar al canalelor trădează o politică urbană nesustenabilă și creează riscuri majore de inundații.
O strategie proactivă de dezvoltare metropolitană protejează zonele verzi în faze incipiente de proiectare, iar în contextul unor suprafețe verzi insuficiente, a densificării haotice și a presiunilor imobiliare, folosirea rețelei canalelor reprezintă un pretext ideal care trebuie valorificat.
Scopul inițiativei Timișoara verde-albastră este de promovare și valorificare a coridoarelor ecologice atât prin acțiuni bottom-up de conștientizare, cât și top-down prin implicarea administrațiilor locale și județene. Demersul este unul participativ și multidisciplinar prin facilitarea colaborării între profesioniști diverși (urbaniști, arhitecți, peisagiști, biologi, ingineri, geografi, IT-ști) și actori locali (mediul academic, instituții, primării, ONG-uri, locuitori).
Proiectul este organizat în cadrul programului LA PAS / Slowing down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Evenimente
În 2023 vom contribui la descoperiea unui oraș mai puțin cunoscut, mai neglijat, mai sălbatic, unde ne putem imagina împreună cum poate arăta în viitor un mediu urban care îmbrățișează natura.
Vernisaj la Șubuleasa
În 1 octombrie 2023, lângă Canalul Șubuleasa, ne reîntâlnim cu peisajul cultural al câmpiei Banatului!
16:00 Vernisaj intervenții artistice in situ
16:30 Dezbatere Coridorul ecologic de Est
17:30 DJ&proiecții video
Proiectul „Atenție, apă!” pregătit pentru această toamnă se desfășoară în estul orașului, într-un cadru redefinit prin intervenții artistice temporare. Acestea se inserează atent în peisajul natural al zonei străbătute de Canalul Șubuleasa și vor facilita un traseu dinspre mediul construit înspre cursul de apă. Cei curioși vor afla despre istoria locului, vor împărtăși povești personale și, unii, vor adera la această viziune, cu ajutorul tururilor ghidate, plimbărilor pe apă cu canoele, dezbaterii publice și expoziției proiectelor studenților care regândesc dezvoltarea zonei.
Canoe pe Șubuleasa
Data: 01.10.2023, între orele 16:30-19:00 Locație: traseul începe la capătul verde al Străzii Efta Botoca /pin
În 1 octombrie 2023, lângă Canalul Șubuleasa, ne reîntâlnim cu peisajul cultural al câmpiei Banatului! Proiectul „Atenție, apă!” propune o serie de activități printre care plimbări cu canoele pe canal, între orele 16:30 și 20:00, pentru a descoperi bogăția ascunsă a cursurilor de apă minore.
Veți putea vedea peisajul într-o lumină nouă, marcat prin instalații artistice temporare inserate atent în peisajul natural, dar și prin povești despre istoria locului și despre potențialul neexploatat al arealului.
Tururi ghidate
Tur ghidat Data: 07.10.2023, 11:00 – 12:30
Locație: traseul începe la intersecția dintre str Albăstrelelor și str Canalul Bega, harta aici.
Atenție, apă! este un apel pentru conștientizarea de către locuitori a potențialului cursurilor de apă minore din jurul Timișoarei. În 2023, investigăm istoria, situația actuală și oportunitatea de viitor a Canalului Șubuleasa – o oază a biodiversității periurbane din estul orașului Timișoara, la sud de canalul Bega.
În 7 octombrie 2023, de la ora 11, vom povesti despre rețeaua cursurilor de apă, despre Canalul Șubuleasa ca element identitar al culturii locale – simbol al transformărilor hidrografice din regiune, despre acțiunile proiectului Atenție, apă! și despre scopul inițiativei Timișoara verde-albastră.