2023

LA PAS/Slowing Down este un program al asociației CRIES, implementat cu sprijin financiar al Primăriei Timișoara prin Centrul de proiecte. Programul a fost inițiat în anul 2018 în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

LA PAS: Festival de gastronomie artizanală

Pentru trei zile, 13-15 octombrie 2023, am pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

Toate detaliile în timp real

LA PAS: Gustul ca patrimoniu

Programul urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.
Promovarea gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial este unul dintre obiectivele principale ale programului LA PAS, facilitând nu doar cunoașterea gastronomiei regionale, ci și un dialog între generații cu privire la acest subiect, inclusiv o interogație serioasă cu privire la patrimoniul pe care îl lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei.

Vezi atelierele aici

LA PAS în cartier

Este componenta programului prin care ne propunem să ne adresăm cetățenilor prin organizarea periodică în cartiere a unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producătorilor locali și a consumului responsabil. Evenimentele sunt organizate prin asigurarea unui mix de activități artistice și educaționale.

Urmărește știrile noastre aici

LA PAS: Educație pentru schimbare

Programul Educație pentru schimbare răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltare sustenabilă. Abordarea acestor teme se realizează într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți/organizații resursă din domeniile abordate, prin intermediul comunităților de învățare pe care le susținem.

#profesoriiLAPAS

Timișoara Verde Albastră

Proiectul propune evenimente, instalații urbane și artistice pe canalul Șubuleasa, menite să faciliteze interacțiunea dintre locuitorii din proximitate, să permită traversarea apei și să focalizeze atenția înspre elementele subtile ale contextului natural înconjurător. În parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, vor fi expuse o serie de proiectele ale studențior, realizate în cadrul atelierului de urbanism, care au scopul de a descoperi noi moduri de densificare urbană care să protejeze și să valorifice contextul local caracterizat de o bogată rețea de cursuri de apă minore.

Vezi detalii aici

Apă bună de băut

Campania „Apă bună de băut" urmărește să încurajeze reprezentanți din industria ospitalieră să ofere consumatorilor gratuit apă din rețeaua publică. În perioada următoare vor fi prezentate mai multe exemple de cafenele, restaurante și locații din Timișoara care fac deja acest lucru.

Alătură-te aici

La Pas/Slowing down este conceptul sub care vă invităm să redescoperim complexitatea relației dintre cultură și hrană, ca parte a patrimoniului nostru identitar.

La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care vom propune inclusiv un model responsabil de consum și producție alimentară. Publicul nostru este unul complex, trans-generațional, format din consumatori, producători artizanali și fermieri, organizatori de evenimente culturale, restaurante și cafenele interesate să introducă în oferta lor produse locale.

LA PAS prin Timișoara 2023 sustenabilă: Educație pentru schimbare, ateliere de gătit responsabil, apă pentru toți și Festivalul de Gastronomie Artizanală

Ateliere gastronomice care tratează „Gustul ca patrimoniu”, profesori și sute de copii și tineri angrenați în „Educație pentru schimbare” – activități pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă și grădinărit urban, Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, de această dată într-o locație atipică, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, ieșiri cu produse locale în cartierele Timișoarei sau la picnic și artă, o incursiune în Timișoara Verde-Albastră și activism pentru accesul la apă – așa arată, pe scurt, Programul LA PAS 2023.

Programul LA PAS / Slowing Down, inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, are un calendar bogat în cursul acestui an.

Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității, declară Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.