Prima ediție a Programului LA PAS-Educație pentru consum responsabil s-a derulat în anul 2019, prin colaborarea cu 5 unități școlare din Timișoara, respectiv: Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Tehnologic „I.C.Bratianu” și Liceul Tehnologic „Ioan Slavici”.
77 dintre elevii participanți la program s-au înscris ca voluntari în cadrul Festivalului LA PAS, contribuind la mai multe activități, precum: Disco-Soup (eveniment de gătit colectiv pentru combaterea risipei alimentare), organizarea de degustări de produse locale, sprijin în colectarea și selectarea gunoiului, etc.
O parte dintre elevii implicați în proiectul educațional au participat în luna noiembrie 2019 într-o vizită de studiu la Margina, având posibilitatea de a cunoaște producători locali și diferite obiceiuri culturale, inclusiv produse din gastronomia bănățeană.
Transportul local, asigurat de căruța cu cai, a fost o activitate foarte apreciată de participanți, faciltând discuția despre posibilitatea organizării unei forme diferite de turism.
Participarea în cadrul programului de promovare a consumului responsabil a fost apreciată de profesorii implicați, redăm mai jos o parte din feedback-ul pe care l-am primit din partea acestora:
Din pilotarea primei ediții, am înțeles:
- importanța de a însoți programul educațional de un program de voluntariat/practică, construit în colaborare cu actorii locali: noi am propus în cadrul Festivalului LA PAS activități pentru 40 de persoane (numărul de elevi care s-au implicat a fost aproapte dublu, respectiv 77 de persoane);
- importanța de a lucra în echipe, împreună cu un coordonator de activitate: am observant că elevii au optat pentru acțiuni de grup, realizate împreună cu prieteni din clasă/ școală, contând foarte mult modul în care profesorul coordonator a prezentat opțiunile de voluntariat. A fost și mai important rolul de exemplu al coordonatorului de voluntariat în perioada activităților, astfel încât am avut o implicare care a depășit orice așteptare chiar la acțiunile mai puțin atractive, dacă profesorul coordonator a luat mănușa, a apucat cutia de colectat pahare aruncate, farfurii cu resturi de mâncare sau alte categorii de gunoi ;
- impactul educațional al activității practice: implicarea voluntarilor a avut impact nu doar asupra vizitatorilor Festivalului, ceea ce am estimate de la început, dar a influențat mai mulți producători și vânzători.