Gustul ca patrimoniu

Programul urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.

Programul „Gustul ca patrimoniu” pornește de la premiza complexității relației dintre hrană și cultură , de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana.
Prin atelierele de gătit sub deviza „Gustul ca patrimoniu” continuăm să promovăm gastronomia ca parte a patrimoniului nostru imaterial. Vă provocăm să vă gândiți ce lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei.

Detalii despre atelierele gastronomice regăsiți mai jos.

Hreanul, șoncul și merele de aur

Sâmbătă, 18 februarie 2023: o întâlnire gastronomică orientată de câteva ingrediente din bucătăria de sezon: hreanul, șoncul bănățean și mărul de aur (gutuia).

Invitatul nostru este Ioan Bebeșelea (SyndicatGourmet) bucătar Slow Food, pasionat de gastronomie, de consolidarea unor relații trainice cu micii producători de hrană și valorizarea ingredientelor locale și de sezon.

Moderator, Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate.

Un interviu cu Mihaela Vețan, despre Gustul ca patrimoniu, în cadrul deschiderii Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, produs de Modernism.ro
Regăsiți încă un material video produs de prietenii de la SensoLifeStyle aici
Fotografii: SensoLifeStyle.ro

…kugel de cartofi, cremă de urzici, spumă de măr copt cu hrean…

Sâmbătă, 25 martie 2023: o întâlnire gastronomică orientată de ingrediente din bucătăria de sezon: ridichi, leurdă, urzici și mere.

Invitata noastră este Laura Laurențiu, un binecunoscut blogger culinar și partener LA PAS, încă din anul 2018, când am lansat componenta Gustul ca patrimoniu.

Moderatorul întâlnirii este Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate.

Alături de noi este și pe Mert Ciprian, un promotor al meșteșugurilor tradiționale. Acesta vine din Sintești, unde a amenajat un adevărat muzeu al satului, un spațiu ce pune împreună unelte, obiecte artistice, povești vechi și noi.
Ciprian organizează un atelier demonstrativ de realizat obiecte din piele, credem că elementul de curiozitate este reprezentat de opinicile pe care le realizează după metode tradiționale.

Răsfăț culinar, cu produse locale și de sezon, la atelierul gastronomic LA PAS

Fel principal: crispy pork belly, kugel de cartofi, cremă de urzici, sos brun, spumă de măr copt cu hrean

un articol de BestOfTimisoara, aici

Fotografii: Best Of Timișoara

Atelier gastronomic cu Radu și Andra

Sâmbătă, 29 aprilie 2023: întâlnire gastronomică orientată de ingrediente din bucătăria de sezon.
Invitații noștri sunt doi tineri, Radu Botineșteanu și Andra Tănăsuc, care ne propun un meniu vegan, realizat din legume locale, crescute de către grădinarii ASAT.
Moderatorul întâlnirii este Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate.
Atelierul este organizat cu ocazia Zilei Mondiale Disco-Soup, eveniment de marcă al mișcării internaționale de Slow Food, care promovează importanța reducerii risipei alimentare. Atelierul va fi precedat de o dezbatere pe tema risipei alimentare și pregătirea unei supe dansante, din legume salvate.

Al treilea eveniment gastronomic La PAS, de această dată, cu un meniu vegan, preparat de Radu Botineșteanu și Andra Tănăsuc, de la întreprinderea socială GreenAware din Timișoara, cu ingrediente din recolta producătorilor locali din parteneriatul ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Atelierul a fost organizat cu ocazia Disco Soup Day, eveniment de marcă al mișcării Slow Food. Atelierele „Gustul ca patrimoniu” fac parte din 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 / 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧, dezvoltat de CRIES în contextul #Timisoara2023 #timisoara #bestoftimisoara

Al treilea eveniment gastronomic La PAS, de această dată, cu un meniu vegan, preparat de Radu Botineșteanu și Andra Tănăsuc, de la întreprinderea socială GreenAware din Timișoara, cu ingrediente din recolta producătorilor locali din parteneriatul ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Atelierul a fost organizat cu ocazia Disco Soup Day, eveniment de marcă al mișcării Slow Food. Atelierele „Gustul ca patrimoniu” fac parte din 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 / 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧, dezvoltat de CRIES în contextul #Timisoara2023 #timisoara #bestoftimisoara

Bucătăria de sezon: Timișoara+Milano=love

Sâmbătă, 5 august 2023: întâlnire gastronomică orientată de ingrediente din bucătăria de sezon. Suntem în plină vară și vom avea ocazia de a ne bucura de gusturi diverse și preparate colorate.
O ediție specială, ce facilitează totodată întâlnirea între doi prieteni pasionați de gătit. Invitații noștri sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment și Andreea Pătroi.
Aceștia ne vor propune un meniu vegetarian, bazat pe legume locale și de sezon.
Moderatorul întâlnirii este Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate și lanțuri alimentare scurte.

Patrimoniul și vizita la piață

Sâmbătă, 16 Septembrie 2023, vă invităm la o nouă întâlnire gastronomică orientată de ingrediente din bucătăria de sezon. Toamna ne bate la ușă, cu o bogăție de gusturi, culori și mirosuri. Le vom cuprinde în farfurie, într-o nouă ediție din Gustul ca patrimoniu. 

Un atelier care promitem să vă trezească apetitul pentru gătitul acasă și vizita în piață.

Moderatorul întâlnirii va fi Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate.

Apetitul pentru gătitul acasă și vizita în piață

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00, vă invităm la o nouă întâlnire gastronomică orientată de ingrediente din bucătăria de sezon. Toamna ne bate la ușă, cu o bogăție de gusturi, culori și mirosuri. Le vom cuprinde în farfurie, într-o nouă ediție din Gustul ca patrimoniu.

Un atelier care promitem să vă trezească apetitul pentru gătitul acasă și vizita în piață. Gătește pentru noi Marta Pozsonyi, Centrul Comunitar Gastronomic Turda.

Moderatorul întâlnirii va fi Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate.

O rețetă de pe la 1700 stă la baza preparatului pregătit la atelierul LA PAS de astăzi – varză à la Cluj, din prima carte de bucate apărută în limba maghiară, Cartea bucătarului, ne-a dezvăluit Marta Pozsonyi – Centrul Gastronomic Turda!
#atelierlapas

Promovarea unei culturi a sustenabilității și colaborării

Promovarea gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial este unul dintre obiectivele principale ale programului LA PAS, facilitând nu doar cunoașterea gastronomiei regionale, ci și un dialog între generații cu privire la acest subiect, inclusiv o interogație serioasă cu privire la patrimoniul pe care îl lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei.
În cadrul atelierelor gastronomice, sunt invitați bucătari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gătit și interesate de sustenabilitatea lanțului alimentar.

Evenimentele sunt organizate în cadrul programului LA PAS / Slowing down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.