Manualul pentru promovarea consumului responsabil (2018)

abordează tema consumului responsabil cu un focus pe dimensiunea alimentară, fără însă a ignora complexitatea consumului în societatea contemporană. Manualul oferă o introducere complexă în tematica consumului sustenabil și a practicilor care ne stau la dispoziție pentru a reacționa cu sens în contextul actual.

Folosim termenul de consum responsabil ca să vizăm același conținut aproximat de termeni precum consum durabil sau consum sustenabil, consum verde, consum critic, consum etic sau consum bazat pe valori. Toți acești termeni încapsulează o critică a societății consumului de masă și propun un set alternativ de criterii și practici de consum.

Manualul a fost redactat în cadrul proiectului La Pas, derulat de Asociația Timișoara - Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara.

Manualul se adresează cadrelor didactice, interesate să abordeze tema Consumului Responsabil. Începând cu anul 2019, vom pilota cu câteva unități școlare din Timișoara un program educațional de promovare a consumului responsabil, program pe care îl vom extinde în anii următori.