Educație pentru schimbare

Programul răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltare sustenabilă. Abordarea acestor teme se realizează într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți/organizații resursă din domeniile abordate, prin intermediul comunităților de învățare pe care le susținem.

Dorim să dezvoltăm pe termen lung parteneriate solide cu școli care au deja preocupări legate de tema consumului responsabil sau sunt interesate de subiect. Programul încurajează colaborarea dintre instituțiile de învățământ și organizații neguvernamentale, active la nivel local în domeniul dezvoltării durabile și al economiei sociale, facilitând dezvoltarea unei comunități de învățare.
Prin intermediul acestor colaborări, tinerii sunt conectați la probleme și soluții din comunitatea noastră. Astfel, sperăm să îi inspirăm și să îi motivăm pentru dezvoltarea unor comportamente responsabile și, de ce nu, pentru alegerea unor viitoare meserii în aceste domenii.

Cadre didactice din Timișoara

Programul se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar din Timișoara. Profesorii participanți la program vor abordează una dintre următoarele teme prioritare pentru 2023:

  • Consum responsabil (ex: agricultura durabilă, moda sustenabilă, achiziții solidare, reciclarea uleiului alimentar uzat);
  • Reducerea risipei alimentare;
  • Alimentație sănătoasă;
  • Grădini urbane.

 Avantajele participării la program:

 

    • Acces la un program de mentorat: programul de mentorat se va desfășura într-o manieră continuă pe toată perioada de implementare a proiectului;
    • Participarea la o comunitate de învățare, formată din cadre didactice și experți – vom asigura organizarea unor ateliere de formare și schimburi de experiență , în domeniile prioritare programului;
    • Facilitarea participării în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală (13-15 Octombrie 2023);
    • Accesarea unor premii în valoare totală de 52.500 lei, premiile vor fi oferite în raport cu numărul de elevi implicați și complexitatea tipului de activități implementate.

 În anul 2023, vom implica în activitățile educaționale 20 de cadre didactice, 650 de elevi împreună cu membrii familiilor lor, propunând activități concrete de implicare a acestora. 

Avantajele participării la program educațional:

Școlile timișorene care au aderat la programul nostru educațional

Interviuri cu #profesoriiLAPAS

Monica Pleșca #profesorLAPAS

Monica Pleșca, profesoară la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, care derulează un proiect pilot, pentru o alimentație sănătoasă a adolescenților: “BE GOOD – FAIR FOOD”.
Am stat de vorbă cu ea despre alimentația tinerilor de astăzi, despre hrana bună, curată și etică și consum responsabil, despre schimbările „însămânțate” prin Programul LA PAS derulat de CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare.

#slowfood #educatiepentruschimbare #lapas #consumresponsabil #stoprisipa

Tóth Kinga #profesorLAPAS

Tóth Kinga coordonează proiectul de „Grădinărit urban în curtea școlii” derulat la Liceul „Bartók Béla”.
Am stat de vorbă cu ea despre ce înseamnă Programul LA PAS și componenta sa educațională, despre implicarea copiilor în astfel de activități, despre consum responsabil și schimbări reale de comportament.

#educatiepentruschimbare #lapas #consumresponsabil #stoprisipa

Roxana Putan #profesorLAPAS

Rețete vechi cu aer nou și, sperăm, noi obiceiuri de consum, responsabile, în rândul elevilor, mai multă informare și conștientizare legat de ce înseamnă hrana bună, curată, naturală și munca producătorilor locali – vă prezentăm astăzi un alt proiect implementat de #profesoriiLAPAS!

Am stat de vorbă cu Roxana Puțan, profesor coordonator al proiectului „Rețete vechi cu aer nou”, de la Liceul Teoretic “Jean Louis Calderon”, Timișoara. #educatiepentruschimbare #lapas #consumresponsabil #stoprisipa

Monica Ban #profesorLAPAS

Am stat de vorbă cu Monica Ban, de la Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara, profesor coordonator Proiectul „TEXTIL-MAGIA”, derulat în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down dezvoltat de CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare, despre cum încetinim ritmul, inclusiv ritmul în care facem risipă, și asta începând din școală!
Dar și despre alimentație sănătoasă, despre consum responsabil – modă sustenabilă vs. modă de consum, despre deprinderi utile pe care nu le mai avem…

#educatiepentruschimbare #lapas #consumresponsabil #stoprisipa

Seria de interviuri face parte din componenta „Educație pentru schimbare”, din cadrul programului LA PAS 2023. Aceasta răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltare sustenabilă. Abordarea acestor teme se realizează într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți/organizații resursă din domeniile abordate, prin intermediul comunităților de învățare pe care le susținem.

Programul LA PAS / Slowing Down, inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, este implementat cu sprijin financiar al Primăriei Timișoara prin Centrul de proiecte.