Organizarea primei ediții a Festivalului LA PAS:

Festivalul LA PAS. Festival de gastronomie artizanală a fost organizat în Timișoara, 04-06 Octombrie 2019, în Parcul Rozelor, cu sprijin financiar al Consilului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara.

Din estimările realizate, un număr de aproximativ 8.000 de persoane au participat pe parcursul celor 2 zile și jumătate de festival.
Programul a fost unul complex, adresându-se unui public diversificat, prin îmbinarea unor activități educaționale, culturale și de petrecere a timpului liber într-o manieră mai sustenabilă.

Principalele secțiuni ale Festivalului au fost:

Expoziție cu vânzare de produse din ingrediente locale, de sezon, dintr-o agricultură sustenabilă:

La Festival au participat 30 artizani din domeniul alimentar, după cum urmează:Asociația Curtea Culorilor, Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, Biofarmland Manufactura, Bunătăți bănățene, Bucătaria Lui Paul, Cooperativa Timlactagro, Clătite La Tigaie, Cristian Ciobănaș (apicultor), Ibero, Hrana Pamantului, Lască de la buna Romanița, Luna Solai, Little Hanoi, NOI,Poienița Zarand, Pomăria Bădăcin, Prospero Timişoara, Rawckers, Reciproc, Supa Bar. Pe perioada Festivalului au fost servite doar beri artizanale din județul Timiș, produse de BRAUHAUS SINCU, Berta, Clinica de Bere și Double Drop Crew. Totodată, s-a servit doar cafea de specialitate, prin colaborarea cu Coffeerise. Timișorenii au avut posibilitatea să deguste și să achiziționeze pălincă din Bădăcin, jud.Sălaj, premiată cu aur la concursul “Quintessence Pálinkaverseny”.S-a comercializat doar vin din județul Timiș, produs de cramele Sera.

Picnic Urban

Evenimentul s-a adresat tuturor celor aflați în oraș, dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți. Bucătari profesioniști și amatori au fost invitați să gătească rețete de preparate dragi și să le prezinte încărcătura culturală.

Disco-Soup

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul voluntarilor, elevi și alte persoane interesate de această acțiune. S-a gătit în mod colectiv, pe ritm de muzică, din legume salvate. Acestea au fost recuperate din câteva piețe din Timișoara. Au fost preparate două feluri de supă cremă, activitatea fiind coordoantă de către 2 bucătari profesioniști, adepți ai mișcării slow-food: Ionuț Crișan (Cluj-Napoca) și Tudor Stricescu (Timișoara). Supa a fost servită în mod gratuit participanților la Festival.

Atelierele culinare și demonstrative

Au fost organizate în colaborare cu mai mulți artizani, mici producători și bucătari un număr de 8 ateliere culinare și demonstrative, după cum urmează: ,Cum se face balmoșul gugulan” livrat de WWF România, „Cum se face uleiul de nucă”, „Cum se stoarce mierea” și „Cum se face magiunul” cu Asociația Zarand, „Cum se face pâinea în țăst” cu Lucia Balintoni din Sintești, „Muștar ecologic crud-vegan direct de la fermă” cu Biofarmland Manufactura și „Ștrudel ca în Banat” cu Laura Laurențiu.

Degustări de produse de la mici producători

Pentru a încuraja consumul responsabil, reducerea risipei alimentare și promovarea micilor producători, locali și implicați în mișcarea de Comerț Echitabil, am organizat în fiecare zi de Festival degustări de mere achiziționate de la mici producători din Armeniș (jud. Caraș-Severin) și Roșia (jud Arad), precum și degustare de ciocolată certificată Fair Trade.

Ateliere și dezbateri pe teme de interes privind consumul responsabil, agricultura durabilă, producția artizanală, sustenabilitate:

La această secțiune amintim 3 tipuri de activități care au fost organizate:

  • atelierele pentru mici producători: „Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție”, susținut de Fundația ADEPT Transilvania și „Certificarea ecologică: costuri și beneficii”, susținut de ing. Georgeta Pașcan;
  • ateliere deschise tuturor celor interesați să promoveze reducerea risipei și responsabilitatea față de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociația SNK, „Risipa alimentară și cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea pâinii. Întoarcerea acasă” de la Asociația Prin Banat, „Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte” cu Salvați Copiii – filiala Timiș, „Cultivă orașul! – despre grădinăritul urban” cu Asociația Română de Permacultură și „Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea” cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania;
  • dezbateri : „Mai este apa un bun comun?” sauDespre un turism al experiențelor culturale în Banat” ;
Atelierele pentru copii au fost organizate de asociația De-a arhitectura ”Căsuța măr a viermișorului” și ”Turul lui Turtă dulce prin cartier” și de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confecționat jucării creative.
Pe toată durata programului de weekend a funcționat Eco Playground Ecologos Seneca, un spațiu interactiv unde vizitatorii au putut afla totul despre Amprenta Ecologică. Totodată, copiii au fost invitați la un spectacol de teatru, cu tema „Mănânc ce-mi place, da!” susținut de Ioana L. Dobra și Laura Bratoiu.
Secțiunea artistică a reunit expoziția „Mămăliga, hrană pentru suflet” – o documentare fotografică a ritualului preparării și a semnificației mămăligii pentru prieteni ai artistei Mihaela Caravan, plecați din România (din orașe precum Berlin, Zurich, Boston, Londra, Paris, Dublin, Roma, Luxemburg, Quebec, Melbourne), performance-ul „Alimentația, ca formă de rezistență” cu Rareș Augustin Crăiuț și lansarea de carte „Îndopați și Înfometați” de Raj Patel de la editura Seneca.
Atât peste zi cât și seara, artiști muzicieni au concertat la cele trei corturi, Electric, Alternative și Jazz: Rockabella, THE CASE, Dimitri’s Bats, FlareHead, Lucia & Andrei Zamfir, Ana & The Changes, Kings Are Overrated, A L L O V E R, BABY ELVIS, Joe Jazz Junktion, ABRA, JazzyBIT, Nipple’s Delight, DJ Todos, DJ Zolevee.

Artizanatul creativ

10 artizani creativi, inclusiv 2 întreprinderi sociale de inserție au participat la Festival: Mă ghindesc la tine/ Abru Shop ; Orfevru; Nairafee Jewelry; Atelierul Codrului Hunedoara; Kikodar – ceramica moderna; Sabine Jewelry; Magazen- slow fashion; Remesh și Simpluș.

În selectarea acestora am folosit mai multe criterii de responsabilitate, precum: folosirea de materiale naturale, folosire de materiale reciclate, implicarea unor grupuri vulnerabile în realizarea produselor.

Promovarea unei culturi a sustenabilității și colaborării:

Festivalul a încurajat folosirea de veselă din materiale biodegradabile de către expozanți și vânzători, propunându-și să se transforme într-un evenoment zero plastic. Pentru degustările și activitățile educaționle organizate pe perioada Festivalului, organizatorii au pus la dispoziția participanților în mod gratuit veselă din materiale biodegradabile.
Am folosit farfurii din tărâțe, care au fost recuperate cu ajutorul voluntarilor și donate către o gospodărie locală, pentru a fi transformate în hrană pentru păsări.
Mashurile publicitare folosite pentru promovarea Festivalului au fost recuperate și transformate de întreprinderea socială REMESH în mape pentru evenimentele ulterioare a organizației.
Un element specific al strategiei de comunicare a fost reprezentat de comunicarea și promovarea colaborativă a evenimentului, prin dezvoltarea unor parteneriate strategice în comunitate. Astfel, am avut 4 produse LA PAS care au fost lansate în perioada premergătoare Festivalului precum și 2 acțiuni cu rol de pre-eveniment.

Bere artizanală La Pas

  • (Bereta Brewing Co)

Pâine artizanală La Pas

  • (brutăriile Prospero)

Brânză artizanală La Pas

  • (Asociația Curtea Culorilor)

Rețetă La Pas

  • de Laura Laurențiu.

Festivalul La Pas 2019

Festival la pas

General

Festival La Pas 2019

ziua 1

Festival La Pas 2019

ziua 2

Festival La Pas 2019

ziua 3