2025

Proiectul „LA PAS/ Slowing Down” este implementat de Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în perioada 2025-2027. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Educație pentru schimbare

Inițiativele sunt menite să conducă la crearea de comportamente de consum responsabil în rândul tinerilor și a comunităților din care fac parte – elevii vor deveni ambasadori ai schimbării la nivelul școlilor și în familiile lor, contribuind la consolidarea unor echipe care să dezvolte activități de educație pentru dezvoltare durabilă pe termen lung.

Detalii

Rezidență artistică: Gustul ca patrimoniu

- un proiect inedit de rezidență artistică gastronomică – rezidența „Gusturi în schimbare”. Artiști, bucătari, bloggeri culinari și alți pasionați de bucătărie și alimentație sustenabilă sunt invitați să exploreze și să ilustreze artistic modul în care se adaptează practicile gastronomice, gastronomia locală, la schimbările climatice.

Detalii

Proiecte artistice „Ce se schimbă când se schimbă clima?”

Această componentă a programului este concepută pentru a interacționa direct cu cetățenii prin intermediul unor evenimente publice organizate periodic în diverse cartiere. Scopul acestor manifestări este de a promova produsele artizanale, de a susține producătorii locali și de a încuraja un consum responsabil. Pentru a atrage și implica publicul, evenimentele îmbină activități artistice cu cele educaționale, creând astfel o experiență complexă și atractivă pentru participanți. Această abordare permite nu doar prezentarea și vânzarea produselor locale, ci și educarea comunității cu privire la importanța susținerii economiei locale și a practicilor de consum sustenabile. Prin combinarea artei cu educația, programul vizează să creeze o atmosferă plăcută și interactivă, facilitând astfel transmiterea mesajului său important într-un mod accesibil și captivant pentru publicul larg.

Detalii

Dialogurile LA PAS

Inițiativele sunt menite să conducă la crearea de comportamente de consum responsabil în rândul tinerilor și a comunităților din care fac parte – elevii vor deveni ambasadori ai schimbării la nivelul școlilor și în familiile lor, contribuind la consolidarea unor echipe care să dezvolte activități de educație pentru dezvoltare durabilă pe termen lung.

Detalii

Proiectul LA PAS 2025-2027 își propune să apropie comunitatea, să faciliteze o înțelegere a gastronomiei ca parte a patrimoniului cultural imaterial, să promoveze cultura sustenabilității, să implice artiști interesați de tematica dezvoltării sustenabile, să contribuie la dezvoltarea unor politici publice favorabile.

Proiectul este implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Proiectul este un demers de „re-personalizare” a hranei, care este ancorată în specificul local, în tradițiile de producție și consum, în elemente de sezonalitate, în relații directe pe care le dezvoltăm cu cei care produc hrana, într-o cultură a responsabilității în care hrana nu este risipită. Întreaga tematică abordată este plasată în contextul schimbărilor climatice și a crizei ecologice pe care o traversăm la nivel global. 

Principalele rezultate pe care le vizăm în cadrul proiectului sunt:

    • 30 de cadre didactice implicate direct în programul Educație pentru schimbare, care beneficiază de servicii de formare și mentorat;
    • 2.000 de elevi implicați în proiecte educaționale ce vizează tema dezvoltării sustenabile;
    • 2000 de părinți și membrii ai familiilor elevilor implicați în proiecte educaționale ce vizează tema dezvoltării sustenabile;
    • 3 artiști/cercetări/bucătari/bloggeri culinari, selectați pentru participarea în cadrul unor rezidențe culturale gastronomice;
    • 1500 de persoane care interacționează cu și beneficiază de rezultatele celor 3 rezidențe gastronomice
    • 3 artiști selectați pentru realizarea unor lucrări artistice pe tema sustenabilității, lucrări care vor fi expuse cu ocazia evenimentului anual Celebrarea  orașului 
    • 1500 de persoane care interacționează cu lucrările artistice pe tema sustenabilității;
    • minim 40 de producători artizanali și afaceri locale promovate în cadrul Festivalului LA PAS;
    • minim 10 întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție, din domeniul dezvoltării durabil, sunt promovate în cadrul programului Educație pentru schimbare și a Festivalului LA PAS:;
    • minim 50 de artiști și experți implicați în organizarea celor două ediții ale Festivalului LA PAS;

 

  • 6.000 de persoane vor participa la cele două ediții de Festival LA PAS, în anul 2026 și 2027;
  • 50 de organizatorii de evenimente, reprezentanți ai unor organizații culturale, instituții de învățământ preuniversitar și universitar, organizații din domeniul dezvoltării sustenabile vor participa la conferința Evenimente culturale responsabile (2027);
  • Minim 25 voluntari vor fi implicați în activitățile proiectelor;
  • 10 persoane din rândul echipei de implementare și a partenerilor vor beneficia de participarea la vizita de studiu organizată în cadrul Festivalului Sustetnabilității din Bergamo (2026);

Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, să instituim practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, precum și să promovăm adoptarea unor politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității. (Mihaela Vețan, coordonatorul Programului LA PAS)