Cum vor face asta? Prin activități noi, captivante și distractive:
Fiecare anotimp va avea ”genericul” său, iar elevii vor merge la piață și vor alege legume și fructe de sezon, pe care le vor găti împreună.
În octombrie, de exemplu, copii vor merge în piața volantă și vor alege diferite fructe și legume, le vor observa, se vor gândi la rețete pe care le pot pregăti, alături și părinți și cadre didactice, iar apoi vor participa la un târg al toamnei cu mâncarea pe care au gătit-o. La fel se va întâmpla în fiecare anotimp.
În cadrul altor activități, elevii vor împărți mâncarea pregătită cu cei din alte clase și cu profesorii, vor vinde diferite preparate și vor duce acasă ceea ce rămâne.
Ținta este ca elevii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase și comportamente de consum responsabil, să descopere surse alternative de aprovizionare, să învețe, încă de mici, să își prepare ceva simplu și sănătos de mâncare, să înțeleagă că îngrijirea plantelor este un proces de durată care implică efort şi dăruire.
Părinții vor afla informații despre mișcarea Slow Food, posibilitățile de a consuma produse locale și sezonalitate, despre amprenta CO2 generată de transportul de produse
, consum responsabil și sustenabilitate. Va fi și o bună ocazie de a sonda obiceiurile de consum ale participanților.
***
Cadrele didactice vor beneficia de sprijin financiar pentru implementarea activităților, dar și de mentorat personalizat, formare și shimburi de experiență.
Activitățile au loc în cadrul proiectului „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒/ 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧”, implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.





