Skip to main content
🍂 A venit toamna și e un moment numai bun să începem să numărăm „ 𝐀𝐧𝐨𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐟𝐚𝐫𝐟𝐮𝐫𝐢𝐞” 🥗, să ne bucurăm de ce ne oferă mai proaspăt și mai gustos sezonul autumnal. 🌾✨
👉 Vor face asta copiii de la Liceul Waldorf Timişoara – așa se numește proiectul care va fi implementat în această școală prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 – 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞”.
👦👧 Elevii clasei I B, dar și alți copii din școală și familiile lor vor afla despre importanța consumului de alimente de sezon, despre ce înseamnă slow food și hrană în adevăratul sens al cuvântului – nutritivă și sănătoasă, despre consum și producție responsabilă.
Cum vor face asta? Prin activități noi, captivante și distractive:
➡️ Toamna cea bogată 🍇
➡️ Iarnă, tu ce-ai în cămară? ❄️
➡️ Primăvară, bine ai venit! 🌸
➡️ Vară bună, ce ne-aduci? ☀️
Fiecare anotimp va avea ”genericul” său, iar elevii vor merge la piață și vor alege legume și fructe de sezon, pe care le vor găti împreună.
În octombrie, de exemplu, copii vor merge în piața volantă și vor alege diferite fructe și legume, le vor observa, se vor gândi la rețete pe care le pot pregăti, alături și părinți și cadre didactice, iar apoi vor participa la un târg al toamnei cu mâncarea pe care au gătit-o. La fel se va întâmpla în fiecare anotimp.
🌿 Vor și planta în jardiniere, chiar ei, legume și fructe care se plantează toamna sau primăvara.
În cadrul altor activități, elevii vor împărți mâncarea pregătită cu cei din alte clase și cu profesorii, vor vinde diferite preparate și vor duce acasă ceea ce rămâne.
Ținta este ca elevii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase și comportamente de consum responsabil, să descopere surse alternative de aprovizionare, să învețe, încă de mici, să își prepare ceva simplu și sănătos de mâncare, să înțeleagă că îngrijirea plantelor este un proces de durată care implică efort şi dăruire.
👨‍👩‍👧 Activitățile vor debuta, la început de an școlar, cu o întâlnire cu părinții la Liceul Waldorf, la care va participa și un expert din partea Asociației CRIES.
Părinții vor afla informații despre mișcarea Slow Food, posibilitățile de a consuma produse locale și sezonalitate, despre amprenta CO2 generată de transportul de produse 🌍, consum responsabil și sustenabilitate. Va fi și o bună ocazie de a sonda obiceiurile de consum ale participanților.
📌 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫: Cătălina Telcean
***
👩‍🏫 Zece proiecte educaționale pentru promovarea alimentației sănătoase, reducerea risipei alimentare, vestimentație sustenabilă și consum responsabil vor fi implementate, în anul școlar 2025-2026, prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥„𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 – 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞”.
Cadrele didactice vor beneficia de sprijin financiar pentru implementarea activităților, dar și de mentorat personalizat, formare și shimburi de experiență.
Activitățile au loc în cadrul proiectului „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒/ 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧”, implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.