Skip to main content
🍔 Fast-Food vs. mâncare gătită acasă 🥘
🍫 Snacks-uri vs. gustări sănătoase 🍎
🚱 Apă vs. băuturi carbogazoase 🥤
👉 Sunt ”luptele” care se duc adesea în școli și asta încearcă să schimbe profesorii implicați în 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥„𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 – 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞”.
Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale elevilor se află în centrul atenției, și în noul an școlar, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara. Aici va începe, chiar de săptămâna viitoare, implementarea unui proiect care vine cu diferite provocări pentru tinerii liceeni:
🚫 Fără suc la școală! 🥤
🚫 Fără suc și un fruct / o legumă pe zi 🥤 + 🍎/🥕
🚫 Fără suc la școală, un fruct pe zi și o gustare pregătită acasă 🥤 + 🍎 + 🥪
Proiectul, intitulat încurajator „Schimbarea începe cu pași mici, schimbarea începe cu mine!”, cuprinde multiple activități:
✅ Discuții cu elevii despre obiceiurile lor alimentare, aport de apă și consumul apei de la rețeaua publică sau ce înseamnă o alimentație sănătoasă; completarea de chestionare tematice;
✅ Fast-Food vs. mâncare gătită acasă – analize realizate de elevii care mănâncă zilnic mâncare gătită și cei care consumă zilnic fast-food, analiză cost-timp pentru cumpărături și gătit acasă;
✅ Conceperea și realizarea de meniuri To Go, care pot fi preparate acasă și mâncate la școală sau în deplasare; prezentarea la clasă a rețetelor, a ingredientelor; degustarea preparatelor la comun;
✅ Ziua gustării de acasă – instituită într-o zi de vineri, când elevii vor mânca, în pauză, o gustare pe care au pregătit-o acasă; discuții, feedback, chestionare;
✅ Analizarea coșurilor de gunoi la început și la final de proiect.
În activități vor fi implicate clasele de-a IX-a, aproximativ 100 de elevi, și familiile lor, mai ales că proiectul presupune ca liceenii să gătească inclusiv acasă, și cadre didactice.
👩‍🏫 Profesor coordonator: Delia Gordan
❓ De ce această inițiativă?
Sunt probleme, la nivel de școală, legate de consumul de băuturi răcoritoare, de preparate fast-food și snacksuri.
În vecinătatea liceului se află un supermarket și o shawormerie, unii chiar comandă fast-food din comoditate și lipsă de timp.
Unii elevi din anii terminali au constatat că sunt supraponderali și încep diferite diete și practicarea sportului, explică profesorul coordonator.
***
Zece proiecte educaționale pentru promovarea alimentației sănătoase, reducerea risipei alimentare, vestimentație sustenabilă și consum responsabil vor fi implementate, în anul școlar 2025-2026, prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥„𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 – 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞”.
🤝 Cadrele didactice vor beneficia de sprijin financiar pentru implementarea activităților, dar și de mentorat personalizat, formare și shimburi de experiență.
Activitățile au loc în cadrul proiectului „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒/ 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧”, implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.