Skip to main content
Adoptarea unei alimentații sănătoase de către copii și familiile lor se va afla în centrul preocupărilor, în următorul an școlar, la Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara.
„‭Minte sănătoasă în corp sănătos” este proiectul care va fi implementat aici prin Programul ‬„‭LA PAS – Educație pentru schimbare”.‬
👉 A plecat de la situații concrete sesizate de către profesori: elevii refuză de multe ori biscuiții și merele‭ ‬primite la ‭școală‬, consumă pu‭ț‬ine legume ‭și ‬fructe, vin de acasă fără dulciuri, așa cum s-a stabilit la unele clase,‭ ‬dar au la pachet biscuiți, covrigi, produse de patiserie cumpărate din hipermarket.
Proiectul cuprinde multiple activități:
🥕 Aplicarea de chestionare în rândul elevilor și părin‭ț‬ilor acestora cu privire la alimentație, periodicitatea cu care consumă fructe și legume, interesul legat de proveniența lor și sezonalitate;
🍩 Citirea și analizarea etichetelor de pe alimentele preferate ale elevilor; discuții despre efectele nocive pe care le au anumite ingrediente;
🍅 Curcubeu în farfurie – o degustare de legume provenite din grădinile unor producători locali și prezentarea în acest context a parteneriatelor‭ ‬ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești,‭ ‬cu scopul cre‭ș‬terii accesului la o‭ ‬alimenta‭ț‬ie‭ ‬sănătoasă;
🍪 Atelier “Micii cofetari” – transformarea biscuiților primiți la ‭ș‬coală în‭ ‬biluțe de desert delicioase, pentru a evita risipa alimentară;
🧃 Atelier “Vitaminele din sucul de mere” – elevii vor pregăti suc de mere din merele primite la ‭școală; ‬vor afla diferența dintre un suc proaspăt făcut acasă‭ și ‬unul din magazin, vor discuta‭ cu profesorii ‬despre‭ ‬ingrediente;
🌱 Atelier de grădinărit, “Micii grădinari” – copiii vor amenaja ‭la școală ‬o‭ ‬mică grădină‭ ‬în‭ ‬care‭ vor ‬planta salată verde, ceapă ‭ ș‬i ridichi; vor conștientiza câtă muncă presupune asta și se vor bucura apoi de‭ ‬roade la un picnic cu salată organizat în curtea școlii;
🕯️Colectarea uleiului uzat, în recipiente speciale, la școală, printr-un parteneriat cu OilRight și mai apoi realizarea de lumânări parfumate din uleiul colectat.
La final, elevii vor primi diplome de ambasadori ai unui‭ ‬stil‭ ‬de‭ ‬viața sănătos‭.‬
În proiect vor fi implicați 124 de copii, din cinci clase, în principal elevii din clasa a II-a B, care vor participa constant la activități, alături de copii din clasele a III-a și a IV-a.
Profesor coordonator: Mihaela Laza.
***
Zece proiecte educaționale pentru promovarea alimentației sănătoase, reducerea risipei alimentare, vestimentație sustenabilă și consum responsabil vor fi implementate, în anul școlar 2025-2026, prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥„𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 – 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞”.
Cadrele didactice vor beneficia de sprijin financiar pentru implementarea activităților, dar și de mentorat personalizat, formare și shimburi de experiență.
Activitățile au loc în cadrul proiectului „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒/ 𝐒𝐥𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐨𝐰𝐧”, implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.