În demersul programului LA PAS din toamna lui 2020, Asociația CRIES în parteneriat cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii a creat o serie de filme documentare care prezintă produse artizanale, poveștile lor și mișcarea slow food în Timișoara. Proiectul propune un model responsabil de consum și producție alimentară, promovând gastronomia ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Pâinea Prospero – artizanii brutăriei moderne
Povestea Prospero începe cu ingrediente naturale care se transformă în bunătăți artizanale felurite: pâine, prăjituri, torturi și patiserie. Brutăria timișoreană folosește exclusiv ingrediente naturale și metode artizanale, îmbrățișând tehnologia doar acolo unde le face angajaților viața mai ușoară, fără să afecteze procesul de producție. Prospero își asumă angajamentul de a lucra pentru un stil de viață mai sănătos și de a face totul de la zero, artizanal, pentru că așa se păstrează cât mai mult din beneficiile ingredientelor folosite.
Zacusca Cămara din Totești – aurul Țării Hațegului
Zacusca de la „Cămara din Totești” este fără conservanți și provine din legumele grădinilor din Țara Hațegului. Produsele sunt realizate în zona Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, un teritoriu membru în rețelele Globală și Europeană a Geoparcurilor care cuprinde toată Țara Hațegului și care conține valori geologice extraordinare, precum și valori naturale și culturale remarcabile.
Brânza Curtea Culorilor – tradiția italiană în Banat
În manufactura din Sârbova, un sat bănățean cu puțin peste 100 de locuitori, lucrătoarele de la Asociația Curtea Culorilor produc brânzeturi și lactate artizanale folosind doar ingrediente locale. Produsele sunt inspirate de cultura italiană a brânzeturilor tradiționale, cu ingrediente 100% naturale și locale. După circa 10 ani de activitate, atelierul de la Sârbova este un loc unde brânza se face cu timp, într-un ritm lent, cu impact social pozitiv.
Cidrul Casa Despi – prima fermentație autentică
Casa Despi produce primul cidru autentic din România, complet natural, fără concentrat, zahăr, coloranți sau conservanți. Tinerii artizani din Deta, județul Timiș, au pus în acest produs timp, răbdare și pasiune, inspirându-se din cultura normandă și folosind ingrediente naturale și locale într-un proces lent și natural de fermentație.
Mierea din Țara Zarandului – albinele, detectori naturali ai mediului
Mihaly Laszlo, apicultor artizanal în situl Natura 2000 Zarandul de Est, produce miere în una dintre zonele special desemnate pentru protecția speciilor și habitatelor de importanță europeană. Albinele, care culeg nectar pe o suprafață de 1.256 ha, funcționează ca detectori ai zonelor poluate, oferind informații despre gradul de poluare a zonei respective. Mierea constituie un aliment cu calități deosebite, furnizând 3150 calorii/kg, fiind ușor asimilabilă și cu proprietăți bactericide. Mihaly colaborează cu compania Poienița Zarand, înființată de fermierii din comuna Petriș pentru comercializarea produselor apicole 100% naturale.
Programul LA PAS este realizat de Asociația CRIES în parteneriat cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii, promovând gastronomia ca parte a patrimoniului cultural imaterial și un model responsabil de consum alimentar.





