Alege la ce să participi!

Atelierele se desfășoară în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală 2022. Acesta reprezintă un prilej de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani, consumatori și organizații care pledează pentru un model de dezvoltare durabilă.

Nu se percepe taxă de participare la niciunul dintre ateliere.

Programul LA PAS/Slowing Down face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este
finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Board Game GoGoals!

Când? 24 septembrie 2022, ora 10.00, Parcul Rozelor Timișoara.

Recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani.

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, cu înscriere pe formular AICI

Nr de participanți: maxim 10 copii

Sunteți invitați la o sesiune de Go Goals! în care veți avea ocazia să descoperiți, printr-o metodă distractivă și antrenantă, ce presupune dezvoltarea sustenabilă și cum puteți deveni jucători cheie în crearea unui viitor cât mai prosper.

Atelierul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă.

Cu bicicleta la Uzina de apă

Când? 24 septembrie 2022, ora 10.00. Plecarea se va realiza din Parcul Rozelor, de la Punctul de informare LA PAS. Participanții vor fi însoțiți de un voluntar, împreună cu care vor face deplasarea până la Uzina de apă. Participanții se vor deplasa cu bicicleta proprie.

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere pe formular AICI

Nr de participanți: maxim 20

Vă invităm să pedalăm împreună până la vechea uzină de apă, din Ciarda Roșie,
cunoscută timișorenilor ca „uzina de la Urseni”.

Odată ajunși acolo, vom descoperi, printre maiestuoșii platani, unul dintre cele mai bine ascunse „secrete” ale Timișoarei – un ansamblu de frumoase clădiri de patrimoniu industrial, în stil Secession industrial.

Veți bea cea mai rece apă din Timișoara și veți afla detalii inedite legate de prima uzină de apă a orașului, un exemplu de exploatare sustenabilă a resurselor, de acum mai bine de o sută de ani.

O atracție suplimentară o constituie cele două expoziții de arhitectură, dedicate curentului Art Nouveau, găzduite de uzină, până în luna noiembrie.

Atelierul este organizat în parteneriat cu Aquatim S.A. și Fundația Aquatim.

Degustare pâine artizanală

Când? 24 septembrie 2022, interval orar 12.00-13.00

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, cu înscriere pe formular AICI

Nr de participanți: maxim 20 de persoane

Vă așteptăm la un atelier în cadrul căruia vom discuta despre toate acele ingrediente care fac diferența dintr-o „pâine bună” și „pâinea burete”.

Ne uităm cu atenție la ingrediente, la tehnica de producție precum și la timpul pe care îl oferim pâinii pentru dospire.

Discuțiile vor fi însoțite de o degustare a mai multor tipuri de pâine, cu provocări dintre cele mai gustoase pentru participanți.

Atelierul este organizat în parteneriat cu Prospero. Din 2019, Prospero a dezvoltat pâinea LA PAS, o pâine făcută cu timp și răbdare.

Piramidele, faraonii și meniul zilei

Când? 24 septembrie 2022, interval orar 15.00-17.00.

Recomandat copiilor cu vârsta între 08 și 14 ani.

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, cu înscriere pe formular AICI

Nr maxim de participanți: 20 persoane

Fiecare gest din zi are însemnătate pentru noi și pentru natură, deoarece ceea ce respirăm, ceea ce mâncăm, lucrurile pe care le folosim sunt parte din NATURĂ.

În cadrul atelierului, prin activități interactive și joc, vom descoperi care sunt obiceiurile noastre atunci când vine vorba de hrana de zi cu zi.

Ținem cont de țara de proveniență a produselor pe care le folosim pentru a ne pregăti hrana? Dar de modul în care acestea sunt procesate, ambalate și transportate înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor? De ce ar fi important să ținem cont de aceste detalii?

Îndrăznim, deci, și ne aventurăm într-o lume aproape necunoscută, pentru a ne informa asupra drumului pe care îl parcurge hrana noastră, de la sursă și până la farfuria de pe masă.

Atelierul este organizat în parteneriat cu Asociația SNK.

Biblioteca vie: Comunitatea refugiaților ucraineni din Timișoara se prezintă

Când? 24 septembrie 2022, ora 15.00.

Participarea cititorilor se realizează doar pe bază de AICI

Nr maxim de participanți: 15 persoane

Discuțiile sunt purtate în limba engleză.

Biblioteca Vie este o metodă non-formală prin care promovăm respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, atragem atenția asupra diversității și stimulăm dialogul. În cadrul Bibliotecii Vii, cărțile sunt reprezentate de oameni care se confruntă cu diferite prejudecăți sau stereotipuri. Aceștia intră într-un dialog personal cu cititorul și își spun povestea.

Cu sprijinul unui fotograf și a unui jurnalist din Ucraina, am documentat viața a 15 refugiați de război ucraineni care trăiesc în Timișoara. Ei vor fi cele 15 cărți, care își vor aștepta cititorii într-un spațiu special amenajat în Parcul Rozelor.

Atelier organizat în parteneriat cu asociația LOGS Timișoara.

Atelier de făcut pizza

Când? 24 septembrie și 25 septembrie, de la 15.00

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, cu înscriere AICI

Nr maxim de participanți: 20 persoane/atelier

Pasionat de aluaturi artizanale dospite cu maia, Iulian Duțu ne propune un atelier de făcut pizza din ingrediente de la mici producători.

Participanții vor afla mai multe secrete despre cum se face un aluat și vor avea posibilitatea să își pregătească singuri o pizza, pe care o vor coace în cuptor.

Ingredientele folosite sunt din surse locale, Iulian Duțu fiind un promotor al agriculturii țărănești și al mișcării Slow Food.

Orașul sustenabil, prin ochii copiilor

Când? 25 septembrie, ora 11.30

Recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani.

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, cu înscriere AICI

Nr maxim de participanți: 10 persoane

Zonele urbane sunt într-o continuă expansiune, iar până în anul 2050 se estimează că cea mai mare parte a populației va trăi în orașe. Împreună cu tinerele generații, identificăm noi abordări inovatoare prin care să dezvoltăm orașe cât mai sustenabile.

Atelier realizat în parteneriat cu Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă

Remesh: cum să transformi deșeurile publicitate în produse sustenabile

Când? 25 septembrie 2022, ora 11.30, Parcul Rozelor Timișoara.

Recomandat copiilor cu vârsta între 4 și 10 ani.

Participarea se realizează în limita locurilor disponibile, pe bază de înscrieri AICI

Nr maxim de participanți: 15 persoane

Vino la un atelier de transformare a deșeurilor publicitare, în produse șic și sustenabile, evitând aruncarea acestora la groapa de gunoi.

Atelier realizat în parteneriat cu întreprinderea socială Ateliere Fără Frontiere.

1,606 Comments