LA PAS/SLOWING DOWN: O invitație de a încetini ritmul, de a ne chestiona alegerile de consum și a construi convivialitate

„Lumea este în criză. Acest lucru era clar înainte de pandemie. În secolul XX am cedat presiunii de a ne trăi viața în viteză, sub imperativul eficienței și scalării. Dorința de a avea mai mult ne împiedică să ne recunoaștem limitele fizice și cele ale ecosistemului în care trăim”. (extras din An urgent call to slow down, 2022)

Pentru trei zile, 13-15 octombrie 2023, pregătim un spațiu pentru o variate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

În această perioadă, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” va găzdui peste 50 de artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a festivalului.

Festivalul La Pas propune o selecție atentă de hrană “bună, curată și etică“, în acord cu principiile mișcării Slow Food, invitând totodată la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

Prin expunerea noastră la experiențe directe putem genera procese de reflecție despre modul în care (ne) preparăm hrana, cu raportare la patrimoniul imaterial al practicilor de gătit. Cu deschidere pentru noi încercări, chestionăm obiceiurile noastre și optăm pentru cele sustenabile:

Am invitat bucătari care folosesc ingrediente locale și urmăresc achiziția de materie primă de la mici producători;

Gătim din alimente „salvate” și prezentăm în mod deschis întregul proces, pentru a vă încuraja să valorificați în bucătărie cât mai mult din alimentele pe care le aveți la dispoziție.

Celebrăm și promovăm producția și consumul responsabil – producția locală care respectă standarde de mediu și standarde sociale ridicate. Și în acest an vă propunem o gamă de produse artizanale LA PAS, manufacturate de producători și artizani locali,  brânză, pâine miere, cidru, bere și suc artizanal, produse de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Double Drop Crew, Independent și Bio Banat.

Prin modul de organizare și desfășurare exemplificăm puterea cooperării și solidarității.

Oferim posibilitatea de exprimare liberă a celor mai variate poziții și experiențe culturale inovative depășind tendințele conservatoare limitative, ca un proces transformațional pe care îl trăim împreună.

Întregul eveniment promovează comportamente sustenabile:

  • În cadrul Festivalului nu se folosesc ambalaje de plastic de unică folosință, asociația CRIES aplicând voluntar acest principiu încă din 2019, când s-a implicat în promovarea unei legislații locale pentru interzicerea folosirii ambalajelor de plastic în evenimentele finanțate din fonduri publice. Din fericire, în Timișoara există o Hotărâre a Consiliului Local (393/ 26.10.2021) privind interzicerea utilizării acestui tip de ambalaje, punând astfel Timișoara pe lista foarte scurtă a orașelor din România care au luat o decizie în acest sens;
  • Promovăm accesul la apă din rețeaua publică și principiile utilizării raționale a acestei resurse. Totodată, pentru reducerea impactului de mediu determinat de sticlele de plastic, în cadrul Festivalului nu se va vinde apă îmbuteliată. Participanții vor avea acces la apă din rețeaua publică și sunt încurajați să își aducă propriul recipient de apă;
  • Pentru a diminua deșeurile dificil sau imposibil de reciclat ale materialelor publicitare, am optat pentru reducerea materialelor promoționale și ne-am orientat către materiale din surse sustenabile;
  • Încurajăm colectarea selectivă a deșeurilor și ne implicăm în acțiuni de creștere a conștientizării și educației pentru un comportament responsabil în acest sens, atât în rândul consumatorilor cât și al producătorilor;
  • Colectăm uleiul alimentar uzat rezultat din procesul de preparare al hranei , prin intermediul unui parteneriat cu întreprinderea socială OilRight;
  • Încurajăm ca participanții să utilizeze bicicleta sau mijloace de transport în comun pentru a ajunge la festival, și în acest scop am ales organizarea evenimentului într-o zonă accesibilă;
  • Asigurăm pregătirea tinerilor pentru acțiunile și atelierele festivalului, care vor participa direct în aceste zile, cu rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor.

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt libere, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.

 ///

Proiectul LA PAS/Slowing Down face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, este implementat de asociația CRIES- Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, cu finanțare din partea Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Partener: STPT

Parteneri secțiunea film: EU Youth Cinema: Green Deal, Forumul Cultural Austriac

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Zile și Nopți

www.cries.ro             www.la-pas.cries.ro        www.instagram.com/la.pas.timisoara

6,017 Comments

Leave a Reply