LA PAS/SLOWING DOWN

O invitație de a încetini ritmul, de a ne chestiona alegerile de consum și a construi convivialitate

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală 2022, Parcul Rozelor Timișoara, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES

„Lumea este în criză. Acest lucru era clar înainte de pandemie. În secolul XX am cedat presiunii de a ne trăi viața în viteză, sub imperativul eficienței și scalării. Dorința de a avea mai mult ne împiedică să ne recunoaștem limitele fizice și cele ale ecosistemului în care trăim”. (extras din An urgent call to slow down, 2022, www.slowfood.com)

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, am pregătit un spațiu pentru o variate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

În această perioadă, Parcul Rozelor din Timișoara va găzdui peste 50 de artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Festivalul La Pas propune o selecție atentă de hrană „bună, curată și etică“, în acord cu principiile mișcării Slow Food, invitând totodată la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

Prin expunerea noastră la experiențe directe putem genera procese de reflecție despre modul în care (ne) preparăm hrana, cu raportare la patrimoniul imaterial al practicilor de gătit. Cu deschidere pentru noi încercări, chestionăm obiceiurile noastre și optăm pentru cele sustenabile:

Am invitat bucătari care folosesc ingrediente locale și urmăresc achiziția de materie primă de la mici producători;

Gătim din alimente „salvate” și prezentăm în mod deschis întregul proces, pentru a vă încuraja să valorificați în bucătărie cât mai mult din alimentele pe care le aveți la dispoziție.

Celebrăm și promovăm producția și consumul responsabil – producția locală care respectă standarde de mediu și standarde sociale ridicate. Și în acest an vă propunem o gamă de produse artizanale LA PAS, manufacturate de producători și artizani locali: brânză, pâine miere, cidru artizanal, bere și lumânare decorativă, produse de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, OneTwoBrewery și OilRight.

Suntem transparenți cu privire la procesul de selectare a artizanilor și producătorilor participanți în cadrul Festivalului, comunicând vizitatorilor și participanților la eveniment criteriile folosite în selectarea acestora.

Prin modul de organizare și desfășurare exemplificăm puterea cooperării și solidarității.

Oferim posibilitatea de exprimare liberă a celor mai variate poziții și experiențe culturale inovative depășind tendințele conservatoare limitative, ca un proces transformațional pe care îl trăim împreună.

Întregul eveniment promovează comportamente sustenabile:

  • În cadrul Festivalului nu se vor folosi ambalaje de plastic de unică folosință, asociația CRIES aplicând voluntar acest principiu încă din 2019, când s-a implicat în promovarea unei legislații locale pentru interzicerea folosirii ambalajelor de plastic în evenimentele finanțate din fonduri publice. Din fericire, în Timișoara există o Hotărâre a Consiliului Local (393/ 26.10.2021) privind interzicerea utilizării acestui tip de ambalaje, punând astfel Timișoara pe lista foarte scurtă a orașelor din România care au luat o decizie în acest sens;
  • Pentru a diminua deșeurile dificil sau imposibil de reciclat ale materialelor publicitare, am optat pentru folosirea materialelor promoționale din materiale sustenabile. Nu am folosit meshuri publicitare din plastic și am redus cu peste 50% numărul de materiale publicitare printate, față de ediția din 2019;
  • Promovăm accesul la apă din rețeaua publică și principiile utilizării raționale a acestei resurse. Din punctul nostru de vedere apa nu este un bun comercial, motiv pentru care în cadrul Festivalului nu se va vinde apă îmbuteliată. Participanții vor avea acces la apă din rețeaua publică și de la Uzina de Apă din Urseni, asigurată de către Aquatim;
  • Încurajăm colectarea selectivă a deșeurilor și ne implicăm în acțiuni de creștere a conștientizării și educației pentru un comportament responsabil în acest sens, atât în rândul consumatorilor cât și al producătorilor;
  • Colectăm uleiul alimentar uzat rezultat din procesul de preparare al hranei, prin intermediul unui parteneriat cu întreprinderea socială OilRight;
  • Încurajăm ca participanții să utilizeze bicicleta sau mijloace de transport în comun pentru a ajunge la festival, și în acest scop am ales organizarea evenimentului într-o zonă accesibilă;
  • Asigurăm pregătirea a sute de tineri și elevi pentru acțiunile și atelierele festivalului, care vor participa direct în aceste zile, cu rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor.

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.

Proiectul este organizat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

www.la-pas.cries.ro

 

Declarația poate fi citită cursiv aici