• Peste 7000 de persoane au investigat împreună legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, în Parcul Rozelor din Timișoara, în ultimul weekend din septembrie 2022.
  • A fost o experiență extrem de interesantă. Un festival unde lumea e grijulie, curioasă și foarte doritoare să afle informații despre un consum atent” – spune unul dintre cei peste 90 de voluntari tineri implicați în Festival
  • Într-adevăr a fost foarte diferit față de alte festivaluri la care am mai fost. Oamenii erau altfel…extrem de interesați să achiziționeze nu doar produsul nostru, cât și munca, dăruirea și ideile noastre pe care le-am pus în acel produs” – mărturisește unul dintre cei peste 50 de artizani și producători de hrană „curată, bună și etică” (principiile mișcării SlowFood).

Asociația CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor de solidaritate și sustenabilitate, selectând atent expozanții, producătorii de conținut și artiștii, lansând în spațiul public o declarație de principii și invitând la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

Au fost discuții de luni de zile în echipa CRIES cu privire la întrebarea <<Cum putem folosi acest instrument cultural, cum este festivalul, pentru o exemplificare a principiilor care stau la baza acțiunilor noastre: consum durabil, solidaritate, grijă față de comunitate, interes pentru incluziune socială?>>. Am încercat să adunăm în jurul nostru și al Festivalului oameni care subscriu acestor principii. Și sperăm că, prin activitățile pe care le-am direcționat timp de 34 de ore 🙂 către timișoreni și vizitatori, aceștia au plecat mai gânditori și mai responsabili” spune Mihaela Vețan, președinte al asociației CRIES, inițiatoare a Festivalului LA PAS.

Pentru trei zile, Parcul Rozelor a găzduit programul complex al Festivalului LA PAS, dedicat tuturor vârstelor, care a inclus peste 35 de activități precum degustări, dezbateri, prezentări, concerte și ateliere de lucru.

Am selectat 50 de artizani – producători locali, producători care respectă principiile SlowFood, reprezentanți de întreprinderi sociale. Am avut și două start-up-uri sociale cu care am colaborat, o unitate de cazare și un furnizor de legume locale pentru bucătarii care au gătit în Festival. Am supus atenției și valorile noastre privind sustenabilitatea și solidaritatea, care s-au materializat în diferite acțiuni, precum cea în care în Festival nu am avut apă îmbuteliată de vânzare, apa fiind oferită gratuit tuturor. La un număr de 7000 de vizitatori ai Festivalului, putem asuma că am evitat cel puțin folosirea a 7.000 de sticle de plastic, de unică folosință, deși credem că impactul este mult mai mare” , afirmă Sergiu Florean, responsabil concept Festival LA PAS.

32 de parteneri și-au unit forțele pentru a oferi conținut înalt calitativ în Festivalul LA PAS, alături de artizani și echipa CRIES.

Întregul eveniment a promovat comportamente sustenabile: alegerea locului de desfășurare a Festivalului a luat în considerare și accesibilitatea, încurajând participanții să folosească biciclete și transportul în comun pentru a ajunge, nu au fost produse mesh-uri din plastic și a fost redus cu peste 50% numărul de materiale publicitare printate față de ediția din 2019, nu s-au folosit ambalaje de plastic de unică folosință, fiind utilizate pahare din amidon și farfurii din tărâțe și alte materiale biodegradabile iar deșeurile au fost colectate selectiv.

Nu în ultimul rând, a fost inclusă în Festival și pregătirea a zeci de tineri și elevi pentru acțiunile și atelierele festivalului, având un rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor, parte din programul educațional cuprins în programul LA PAS, care continuă până la finalul anului.

Vezi cum a fost la Festival in video de mai jos

Filme pentru fiecare zi de festival

11 Comments

Leave a Reply