Prinde vibe-ul LA PAS Festival, ultima zi!

foto: Seba Tătaru

DODA NATURAL

De ce ne place de Doda Natural și de ce i-am invitat la Festival de Gastronomie Artizanală LA PAS:

• Ingrediente naturale, plante și flori medicinale culese cu responsabilitate din Banatul Montan;

• Numai ingrediente derivate din natură, care te ajută să îți menții pielea sănătoasă, fără ingrediente toxice adăugate, cum ar fi coloranți chimici sau parfumuri;
• Săpunurile lui Doda nu conțin ulei de palmier;
• Întreaga linie de produse Doda utilizează numai ambalaje durabile și reciclabile;
• Produsele sunt testate doar de prieteni;
• Fiecare produs conține cel puțin un ingredient care este produs de alți antreprenori locali. Vrem să facilităm crearea de alianțe durabile pentru a crește rețeaua noastră de producători la scară mică.
Ateliere fără Frontiere

De ce ne place de Ateliere fără Frontiere și de ce i-am invitat la Festival de Gastronomie Artizanală LA PAS:

• Din anul 2008 sprijină inserția profesională a persoanelor vulnerabile, prin intermediul a trei întreprinderi sociale de inserție, dintre care Remesh este unitate protejată autorizată,

• Realizează produse etice și sustenabile din deșeuri publicitare care nu au soluții de reciclare;
• În 13 ani au transformat 2 tone de deșeuri, 160 km de bannere și meshuri în peste 77 000 de produse unice.

Cosmin Preda, Green Aware

• Bucătărie vegană și raw vegană, rețete echilibrate nutrițional;

• Pâinea, pastele și deserturile sunt făcute din cereale certificate BIO, produse în România din soiuri nemodificate genetic, măcinate proaspăt cu o moară pe piatră, care nu încinge făina;
• Produsele derivate din caju și migdale sunt preparate proaspăt, nu folosesc semi-preparate din comerț;
• Tipurile diferite de germeni sunt crescute exclusiv din semințe certificate ecologic;
• Hrana este servită în ambalaje prietenoase cu mediul

Mihai Gogoașă de la Plăcinte cu Scrob

  • Rețetă tradițională căreia i-au fost aduse câteva schimbări în modalitatea de preparare a aluatului, pentru o digestie mai ușoară;
  • Preparatul nu este prăjit în ulei, ci copt pe lespede;
  • Frământare exclusiv manuală;
  • Ingredientele din amestecul de brânzeturi sunt procurate exclusiv de la producători locali;
  • Plăcinta este servită în ambalaje de unică folosință prietenoase cu mediul;
  • Andreea Iager Tako și Elisabeta Moldovan ONE.Shirt

  • Întreprindere socială de inserție, care pune accent pe crearea de locuri de muncă flexibile și adaptabile pentru persoanele din medii sociale vulnerabile;
  • Transformă deșeurile textile și piesele de îmbrăcăminte pe care încă dorim să le păstrăm, într-o formă nouă și un produs atemporal: bluza ONE.shirt;
  • În medie, o persoană aruncă aproximativ 37 kg de textile pe an. Această cifră ar putea fi redusă cu 97%. Pentru a reduce impactul asupra mediului, trebuie să începem să reutilizăm, reciclăm, reparăm mai mult.
  • Roxana Țecu Damaschin de la OilRight

  • Reduce amenințarea pentru mediu a uleiului alimentar uzat, transformându-l în lumânări decorative;
  • Întreprindere socială de inserție: oferă locuri de muncă persoanelor vulnerabile;
  • În România reciclăm doar 3% din uleiul alimentar uzat;
  • Cele 200 de tone ulei alimentar colectat salvează 200 milioane litri apă de poluare, prin minim 350 de persoane implicate în colectare și minim 6000 de persoane informate despre poluarea prin ulei alimentar uzat.
  • Ligia Fernandes, artistă

    În cadrul ediției din 2022 a Festivalului LA PAS a fost invitată artista Ligia Fernandes din Portugalia pentru „5 minute pentru o întâlnire cu tine”. Aceasta a fost o instalație artistică ce s-a construit în timp real, pe perioada celor 3 zile de Festival, avându-i drept protagoniști pe vizitatori, artizani, membri ai echipei și voluntari. În timpul lucrului, participanții au fost invitați să stea timp de 5 minute, să observe sau să se lase observați, să deseneze sau să fie desenați de artistă. Să-și ofere un răgaz de interacțiune sau reflecție. O invitație pentru a încetini ritmul.

    Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências.

    Interviu în limba engleză.

    Laure Hubert, manager de proiecte la UFISC

    UFISC este o asociație de reprezentare a organizațiilor din domeniul cultural din Franța și, alături de Asociația CRIES, face parte din proiectul COOPTERR – Education in Territorial Cooperation Practices through Culture and Social and Solidarity Economy, un parteneriat strategic pentru Educația Adulților care are ca scop formarea oamenilor cu competențe cheie necesare pentru cooperare. Colegii de la UFISC au fost invitați în cadrul ediției din 2022 a Festivalului LA PAS Timișoara pentru un schimb de experiență profesională.

    Oana Băluțescu,  despre Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori

    Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Program al Uniunii Europene oferă finanțări nerambursabile proiectelor ce propun activități în domenii precum: promovarea drepturilor omului, a egalității de gen, a acțiunilor antidiscriminare, a luptei împotriva violenței domestice, a cetățeniei active, a memoriei europene comune, înfrățire/rețele de orașe ș.a. Programul a fost prezentat în cadrul unui atelier al Festivalului LA PAS.

    Ines Morais, about Sustainable food educational program in Portugal

    Ines Morais, from the Education Department, Municipality of Torres Vedras, Lisbon District, Portugal

    În cadrul unui schimb internațional de experiență, a fost organizat un atelier, în timpul ediției din 2022 a Festivalului LA PAS, cu participarea a doi reprezentanți ai Primăriei Torres Vedras din Portugalia, care implementează cu succes Sustainable School Food Program, din 2007. Au fost analizate posibilitățile de dezvoltare în România a unui program de alimentație sustenabilă, prin colaborarea autorităților locale, a unităților de învățământ și a societății civile. Experiența celor de la Departamentul de Educație de la Primăria din Torres Vedras a fost completată cu două exemple din România, respectiv programul „LA PAS: Educație pentru schimbare”, implementat de asociația CRIES și „Școala durabilă”, implementat de asociația REPER 21.

    about the educational programme ”Sustainable food educational program”

    https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/Rodrigues-2020-04-23.pdf

    7 Comments

    • I just could not depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

    • obviously like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality nevertheless I?¦ll certainly come back again.

    • My wife and i were absolutely joyous when Chris managed to do his basic research from your ideas he obtained out of your web pages. It’s not at all simplistic just to be giving freely steps which often some other people may have been trying to sell. And we also fully grasp we have the writer to give thanks to for that. Those explanations you made, the easy site menu, the friendships you will aid to create – it’s many sensational, and it’s making our son and the family believe that the situation is cool, which is certainly seriously vital. Thank you for the whole lot!

    • I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this web site and give it a look regularly.

    • You have brought up a very superb points, appreciate it for the post.

    • turn dispo says:

      My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

    • Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

    Leave a Reply