Programul Educație pentru schimbare răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltare sustenabilă. Abordarea acestor teme se realizează într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți/organizații resursă din domeniile abordate, prin intermediul comunităților de învățare pe care le susținem. 

 

În acest context, ne dorim să dezvoltăm pe termen lung parteneriate solide cu școli care au deja preocupări legate de tema consumului responsabil sau sunt interesate de subiect. 

 

Programul încurajează colaborarea dintre instituțiile de învățământ și organizații neguvernamentale, active la nivel local în domeniul dezvoltării durabile și al economiei sociale, facilitând dezvoltarea unei comunități de învățare. 

 

Prin intermediul acestor colaborări, tinerii sunt conectați la probleme și soluții din comunitatea noastră. Astfel, sperăm să îi inspirăm și să îi motivăm  pentru dezvoltarea unor comportamente responsabile și, de ce nu, pentru alegerea unor viitoare meserii în aceste domenii. 

 

Metodologia de lucru propusă de asociația CRIES are la bază principiile învățării experiențiale, facilitând dezvoltarea de contexte reale de învățare, astfel încât elevii și cadrele didactice să participe la acțiuni concrete de experimentare a consumului responsabil. 

 

Programul se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar din Timișoara, interesate să se implice în activități care contribuie la dezvoltarea competențelor și comportamentelor de consum responsabil în rândul elevilor și familiilor acestora. 

 

Profesorii participanți la program vor aborda una dintre următoarele teme prioritare pentru 2023:

  • Consum responsabil (ex: agricultura durabilă, moda sustenabilă, achiziții solidare, reciclarea uleiului alimentar uzat);
  • Reducerea risipei alimentare;
  • Alimentație sănătoasă;
  • Grădini urbane.

Profesorii au posibilitatea de a alege tipul de implicare în program, în funcție de disponibilitatea și expertiza de care dispun. Astfel, puteți opta pentru organizarea a două tipuri de activități, respectiv:

  1. activități de conștientizare
  2. proiecte pilot.

 

Avantajele participării la program:

  • Accesarea unor premii pentru 14 activități de conștientizare și 6 proiecte pilot, în valoare totală de 52.500 lei, premiile vor fi oferite în raport cu numărul de elevi implicați și complexitatea tipului de activități implementate;
  • Participarea la o sesiune de mentorat pentru pregătirea propunerilor de proiecte;
  • Acces la un program de mentorat: programul de mentorat se va desfășura într-o manieră continuă pe toată perioada de implementare a proiectului;
  • Participarea la o comunitate de învățare, formată din cadre didactice și experți – vom asigura organizarea unui număr de minim 5 ateliere tematice, în domeniile prioritare programului;
  • Facilitarea participării în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală (13-15 Octombrie 2023);
  • Documentarea prin certificat/ diplomă de participării a implicării în activitățile proiectului pentru cadrele didactice participante. Totodată, se vor elibera diplome pentru elevii implicați în activități de voluntariat. 

 

Aplicațiile se vor transmite exclusiv on-line, după următorul calendar:

 

  1. Scrisoare de intenție – persoanele care doresc să participe la sesiunea de mentorat din data de  11 martie 2023, trebuie să transmită scrisoarea de intenție cel târziu până în data de 10 martie 2023, la adresa: office@cries.ro;

 

2 Formularul de aplicare va fi completat aici: https://forms.gle/b8oX7zgXKmEEuv9a6. Transmiterea acestuia  se va realiza până cel târziu la data 26 Martie 2023, ora 16.00.

ERATA 1 Regulament de participare concurs, 22.03.2023

Metodologia de aplicare poate fi consultată aici

Viziunea noastră privind programul Educație pentru schimbare poate fi consultată aici

5,979 Comments