În cadrul ediției din 2023 a LA PAS. Festival de gastronomie artizanală, vă invităm să vizionați o selecție de filme cu mesaj social și educațional, având o abordare multiculturală distinctă.
Partener: Forumul Cultural Austriac
EU Youth Cinema: Green Deal aduce o contribuție importantă la aprecierea și înțelegerea strategiei UE privind schimbările climatice și oferă o platformă internațională pentru o abordare multiculturală a agendei ecologice. Proiectul este dedicat în special cu publicul tânăr cu privire la provocările de mediu și promovează activități și obiceiuri ecologice.
Filmele vin însoțite de materiale didactice de înaltă calitate și instrumente de lucru adecvate tematic.
Publicul larg poate viziona mai multe filme selectate gratuit și fără înregistrare, ar trebui doar să viziteze www.euyc.green/ro și să verifice acest lucru.
Pentru profesori:clasele școlare pot viziona toate filmele atunci când se înregistrează prin www.youth-cinema.eu/ro .
Proiecții pe 13 octombrie 2023,
la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”,
Bv. Take Ionescu, nr 83,Timișoara
Schimbarea generației – cine salvează lumea?
(Generation change: who saves the world?)
interval orar proiecție: 17.30-18.45
Schimbarea generației – cine salvează lumea?
(Generation change: who saves the world?)
interval orar proiecție: 17.30-18.45
Gen: Documentar
Durată: 82 de minute
Țări în care s-a desfășurat producția: AT/DE/IT/PT/ES/CZ/PL/FR
Anul lansării: 2022
Limbi originale cu subtitrare
Un documentar de Vanessa Böttcher realizat la inițiativa Südwind
Disperată de faptul că politicienii nu acționează în fața crizei climatice, Sarah, o activistă din Austria, pornește într-o călătorie spectaculoasă cu trenul prin Europa în căutarea unor persoane care să ofere soluții reale. Un film documentar despre criză și speranță.
Context:
Ca parte a proiectului pan-european privind clima 1Planet4All, Südwind pornește într-o călătorie prin Europa în vara anului 2021, împreună cu activista pentru climă Sarah din Graz și o echipă de film din Viena. Din Polonia până în Portugalia, ei vizitează locuri în care criza climatică este deja clar evidentă și tangibilă. Ei se întâlnesc cu tineri care luptă împotriva schimbărilor climatice și discută împreună despre soluții. Consecințele încălzirii globale sunt mereu prezente în timpul călătoriei: știrile despre inundații, incendiile forestiere, tornadele și temperaturile record sunt omniprezente. Cu imagini spectaculoase, interlocutori angajați și inițiative pline de speranță a luat naștere un documentar impresionant despre impactul dramatic al catastrofei climatice în Europa.
Proiecții pe 14 octombrie 2023,
la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”,
Bv. Take Ionescu, nr 83,Timișoara
Interzicerea dezinformării ecologice
(Eu Measures To Tackle Greenwashing)
interval orar proiecție: 15.30-17.00
Produse textile durabile
(Sustainable Textiles)
interval orar proiecție: 17.00-18.30
Interzicerea dezinformării ecologice
(Eu Measures To Tackle Greenwashing)
interval orar proiecție: 15.30-17.00
©Uniunea Europeană, 2023
Durată: 90 min
Engleză cu subtitrare în engleză
Comisia propune mai multe modificări ale Directivei privind practicile comerciale neloiale (DPCN). În primul rând, lista caracteristicilor produsului cu privire la care un comerciant nu poate induce în eroare consumatorii este extinsă pentru a acoperi impactul de mediu sau social, precum și durabilitatea și potențialul de reparare. Sunt adăugate, apoi, noi practici care sunt considerate înșelătoare în urma unei evaluări de la caz la caz, cum ar fi menționarea viitoarelor performanțe de mediu fără angajamente și ținte clare, obiective și verificabile și fără un sistem de monitorizare independent.
Interzicerea dezinformării ecologice și a obsolescenței programate
În fine, se modifică DPCN prin adăugarea de noi practici pe lista existentă a practicilor comerciale neloiale interzise, așa-numita „listă neagră”. Între altele, noile practici vor include:
• lipsa informării cu privire la caracteristicile introduse pentru a limita durabilitatea, de exemplu, un software care oprește sau reduce funcționalitatea bunului după o anumită perioadă de timp;
• Formularea de mențiuni generice și vagi referitoare la protecția mediului atunci când nu se poate demonstra o performanță de mediu excelentă a produsului sau a comerciantului. Exemple de astfel de mențiuni generice referitoare la mediu sunt „ecologic”, „eco” sau „verde”, care sugerează sau creează în mod greșit impresia de performanțe de mediu excelente;
• Formularea unei mențiuni ecologice cu privire la întregul produs, atunci când aceasta se referă în realitate doar la un anumit aspect al produsului;
• Afișarea unei etichete voluntare de durabilitate care nu se bazează pe un sistem de verificare de către terți sau instituit de autoritățile publice;
• Lipsa informațiilor privind faptul că funcționalitatea unui bun este limitată atunci când se utilizează consumabile, piese de schimb sau accesorii care nu sunt furnizate de producătorul original.
Aceste modificări urmăresc să asigure securitatea juridică pentru comercianți, dar și să faciliteze asigurarea respectării legii în cazurile de dezinformare ecologică și obsolescență prematură a produselor. Mai mult, prin garantarea corectitudinii mențiunilor legate de mediu, consumatorii vor putea alege produse care sunt cu adevărat mai bune pentru mediu decât produsele concurente. Acest lucru va încuraja concurența pentru produse mai durabile din acest punct de vedere, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.
Produse textile durabile
(Sustainable Textiles)
interval orar proiecție: 17.00-18.30
©Uniunea Europeană, 2023
Durată: 90 min
Engleză
Utilizate pentru îmbrăcăminte și mobilier, pentru echipamentele medicale și de protecție, în clădiri și pentru vehicule, produsele textile fac parte integrantă din viața noastră de fiecare zi. În Europa, consumul de produse textile se află pe locul patru în clasamentul factorilor care au cel mai mare impact asupra mediului și a schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate. De asemenea, sectorul textilelor este pe locul trei între sectoarele economice cu cea mai intensă utilizare a apei și a terenurilor și pe locul cinci în ceea ce privește utilizarea materiilor prime primare și generarea de emisii de gaze cu efect de seră.
Un cetățean european aruncă în medie 11 kg de produse textile în fiecare an. La scară planetară, în fiecare secundă se aruncă la groapa de gunoi sau se incinerează echivalentul unui camion încărcat cu produse textile. Producția mondială de produse textile aproape s-a dublat în perioada 2000-2015 și se preconizează că până în 2030 consumul de îmbrăcăminte și încălțăminte va crește cu 63 %. În paralel cu această expansiune constantă, se amplifică și impactul negativ pe care aceasta îl are asupra resurselor, a apei, a consumului de energie și a climei. Necesitatea de a găsi o soluție pentru a diminua producția și consumul de produse textile este acum mai urgentă ca niciodată.
Strategia UE pentru produse textile sustenabile și circulare
Strategia propune acțiuni care vizează întregul ciclu de viață al produselor textile, sprijinind în același timp ecosistemul în tranziția sa verde și în cea digitală. Strategia abordează modul în care sunt proiectate și consumate produsele textile, inclusiv prin explorarea soluțiilor tehnologice durabile disponibile și a modelelor de afaceri inovatoare care pot fi utilizate. Printre aceste măsuri se numără:
• Noi cerințe de proiectare privind produsele textile în temeiul Regulamentului privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile, care stabilesc praguri minime obligatorii pentru includerea de fibre reciclate în produsele textile, făcându-le mai durabile în timp și mai ușor de reparat și de reciclat. Conform propunerii de regulament, produsele textile sustenabile vor deveni norma în UE. Propunerea ar urma să interzică, de asemenea, distrugerea produselor nevândute în anumite condiții, inclusiv a produselor textile nevândute sau returnate.
• Informații mai clare pe produsele textile și un pașaport digital al produselor, bazat pe cerințe obligatorii privind furnizarea de informații privind circularitatea și alte aspecte de mediu esențiale.
• Controale riguroase privind dezinformarea ecologică, cu norme mai stricte în vederea protejării consumatorilor și legături directe cu viitoarea inițiativă privind mențiunea „ecologic”.
• Acțiuni de remediere a problemei microplasticelor eliberate neintenționat de produsele textile. Pe lângă proiectarea produselor, măsurile vor viza procesele de fabricație, prespălarea în unitățile de producție industrială, etichetarea și promovarea materialelor inovatoare.
• Norme armonizate la nivelul UE privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru produsele textile și stimulente economice pentru ca produsele să devină mai sustenabile („modularea ecologică a taxelor”), în contextul revizuirii Directivei-cadru privind deșeurile în 2023.
• Sprijin pentru cercetare, inovare și investiții și pentru dezvoltarea competențelor necesare în vederea tranziției verzi și a celei digitale.
• Abordarea provocărilor legate de oprirea exporturilor de deșeuri textile.
• Crearea în comun a unei traiectorii de tranziție pentru ecosistemul textilelor, care să stabilească drumul de urmat și pașii concreți în vederea realizării obiectivelor urmărite de strategia privind produsele textile pentru 2030.
(sursa foto textiletechnology.net)
Proiecții pe 15 octombrie 2023,
la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”,
Bv. Take Ionescu, nr 83,Timișoara
Mâncând diferit – Experimentul
(Eating Differently – The Experiment)
interval orar proiecție: 15.00-17.30
Matter out of Place
interval orar proiecție:17.30-19.10
Mâncând diferit – Experimentul
(Eating Differently – The Experiment)
interval orar proiecție: 15.00-17.30
Documentar
Regizori: Andrea Ernst și Kurt Langbein
Țara și anul producției: Austria 2020
Durata: 90 min
Locații pentru filmări: Austria, Spania, Columbia, Columbia, Brazilia, Indonezia, Coreea
Limbi străine: Germană, franceză cu subtitrare
Compania de producție: Kaufland, Germania: Langbein & Partner Media
Clasificare în funcție de vârstă: fără restricții
Modul în care ne alimentăm reprezintă o povară pentru mediul înconjurător. Dar cât de mare este cu adevărat povara CO2 și este adevărată afirmația conform căreia vitele noastre pășunează de fapt pe câmpurile cultivatorilor de soia din Brazilia? În cadrul filmului „EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT” (MÂNCÂND DIFERIT – EXPERIMENTUL), a fost plantat pentru prima dată un câmp cu exact acele cereale, legume, fructe, semințe oleaginoase și ierburi care ajung în farfuriile noastre pe cap de om – și pe care industria le transformă, printre altele, în furaje pentru animale. Rezultatul a fost un câmp cu o suprafață de 4.400 metri pătrați, adică suprafața unui teren de fotbal de dimensiuni mici, necesară unei persoane „obișnuite”. Două treimi din acesta se află în străinătate. În total, consumăm de două ori mai mult decât avem nevoie. Dacă toți oamenii ar mânca așa, am avea nevoie de un al doilea Pământ. Se poate face ceva în această privință? Trei familii îndrăznesc să încerce pe cont propriu.
Matter out of Place
interval orar proiecție:17.30-19.10
Documentar
Durata: 100 min
Este un film despre deșeurile din zone îndepărtate și despre oameni care încearcă să curețe. Filmul captează dispersia gunoiului și observă munca, asemănătoare cu cea a sisyphos, a colectorilor de gunoi și a gestionarilor de deșeuri din întreaga lume.
Proiecții pe toată durata Festivalului,
la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”,
Bv. Take Ionescu, nr 83,Timișoara
Actul privind materiile prime necesare
(The Critical Raw Materials Act)
Regizor: Catherine Vandezande
©Uniunea Europeană, 2023
Durată: 1 min
Engleză cu subtitrare în română/engleză/germană/croată/slovenă
Materiile prime critice sunt indispensabile pentru o gamă largă de sectoare strategice, inclusiv industria cu zero emisii nete, industria digitală, industria aerospațială și sectorul apărării.
Deși se preconizează că cererea de materii prime critice va crește drastic, Europa se bazează în mare măsură pe importuri, adesea de la furnizori din țări terțe cu un statut cvasimonopolist. UE trebuie să atenueze riscurile pentru lanțurile de aprovizionare legate de astfel de dependențe strategice pentru a-și spori reziliența economică, astfel cum a fost evidențiat de deficitele apărute în urma pandemiei de COVID-19 și a crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Acest lucru poate pune în pericol eforturile UE de a-și îndeplini obiectivele climatice și digitale.
Regulamentul și comunicarea privind materiile prime critice adoptate astăzi se bazează pe punctele forte și pe oportunitățile pieței unice și ale parteneriatelor externe ale UE pentru a diversifica și a spori reziliența lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice ale UE. Actul privind materiile prime critice îmbunătățește, de asemenea, capacitatea UE de a monitoriza și atenua riscurile de perturbări și îmbunătățește circularitatea și durabilitatea.
Împreună cu reforma organizării pieței energiei electrice și cu Actul privind industria cu zero emisii nete, măsurile de astăzi privind materiile prime critice creează un mediu de reglementare favorabil pentru industriile cu zero emisii nete și pentru competitivitatea industriei europene, astfel cum s-a anunțat în Planul industrial al Pactului verde.
Context
Această inițiativă cuprinde un regulament și o comunicare. Regulamentul stabilește un cadru de reglementare pentru a sprijini dezvoltarea capacităților interne și pentru a consolida durabilitatea și circularitatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice în UE. Comunicarea propune măsuri de sprijinire a diversificării lanțurilor de aprovizionare prin noi parteneriate internaționale care se sprijină reciproc. Accentul se pune, de asemenea, pe maximizarea contribuției acordurilor comerciale ale UE, în deplină complementaritate cu strategia „Global Gateway”.