Turcii cu paturi – Maria Buzagiu

O rețetă traditionala in zona Oraviței și care mi-a bucurat copilăria. Mereu le făcea maica mea din Vrăniuț sau cea din Iertof, când mergeam în vacanță, dar și mama ni le făcea la Anina, acolo unde am crescut. M-a impresionat faptul că, deși este puțin cam mult de lucru până le faci, gospodinele din partea locului le preferau, că nu trebuia să aștepte până dospește aluatul. Nu era făcut cu drojdie, ci cu bicarbonat de sodiu alimentar. Pentru o porție ai nevoie de:

500g faina, 1 cană cu lapte, 1 ou, 1 lingură ulei, 1/2 linguriță sare, 1-2 linguri zahăr, 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu, 500ml ulei pentru prăjit.

Cerni făina într-un vas, faci loc în mijloc și pui toate ingredientele. Frămânți aluatul cu mișcări circulare ale mâinii, luând mereu puțină făină de pe margine, până se înglobează treptat, tot. Aluatul se scoate pe masa de lucru și se frământă mult, până face bășici. Se presară puțină făină pe masa de lucru să nu se prindă, dar aluatul trebuie sa fie ușor moale, dar să nu se prindă de mâini. Lași apoi aluatul acoperit să se odihnească 3-4 minute. Întinzi o foaie cât poți de mare pe masa infăinată ușor, ungi toată suprafața aluatului cu mâna unsă cu ulei ( să nu fie prea mult ulei pe foaie că iese la împăturit!). Împăturește aluatul în patru, ca la cremeș și îl lași să stea iar câteva minute. Intinzi iar o foaie cat poți de subțire, pe masa ușor infainată și tai pătrate. Dacă foaia este mai groasă, tai pătrate mai mici, de 7-8 cm.

Pui sa se încingă un strat generos de ulei într-o tigaie mai largă și coci turtele pe care le mai întinzi cu mâinile trăgând  ușor de toate laturile, cu grijă. Le rotești în uleiul încins sau scuturi ușor tigaia în timp ce se coc, pe ambele părți. Ai grijă că se coc repede! Le scoți pe hârtie absorbantă, apoi le stivuiești (le pui una peste alta). Sunt ușor de făcut, ieftine și bune!

Mă bucur că nepoata mea stă mereu în preajmă și pot să-i transmit dragostea față de bucătăria tradițională bănățeană, pe care a gustat-o din plin.