Plăcintă cu ceapă – Cristina Capotescu

Aluat:
• 500 g făină • 0,500 litru apă caldă • sare
• 1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit și uns
• În movilița de făină se face o scobitură în care se toarnă, puțin câte puțin apă, uleiul, sarea.
• Se frământă bine și se bate cu maiul zece minute
• Se întinde pe o planșetă presarată cu făină, se presară la rându-i cu făină
Umplutură:
• 2-3 cepe • 400 g ciuperci (dacă e post)
• sare, piper • 200 g ficăței pui (dacă e de dulce)
• 1 legăturã mărar
• Se călește ceapa
• Când s-a muiat se adaugă ciupercile sau ficatul (merg și împreună dar micșorați puțin cantitățile)
• Se toacă mărarul
• Se sărează-piperează și se amestecă cu mărar
Plăcinta:
• Se unge o tavă cu ulei
• Se așterne o foaie de aluat apoi umplutură, iar foaie, iar umplutură, etc.
• Ultimul strat e de aluat, care unge bine cu ulei
• Se pune în cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic

Vinul recomandat este sec Creață de Teremia Mare (Riesling de Banat) sau un vin roșu sec de Arad, Burgund Mare.

Sursa: Bucate, vinuri și obiceiuri românești, Radu Anton Roman

///////

Am încercat rețeta și pentru că nu am pus tot uleiul și toată apa aluatul a ieșit cam vârtos și crocant, așa că am lăsat feliile acoperite peste noapte și au devenit mai fragede. O să încerc din nou pentru că vreau să obțin un aluat mai fraged. Am pus din start trei cepe și 400 de grame de ciuperci pentru că îmi place să fie mai multă umplutură și ciupercile Pleurotus păreau că au cam multă apă.