Plăcintă acră cu ludaie – Elisabeta Gligor

Ingrediente:

500ml lapte, 3 galbenuse, 25g drojdie de bere proaspata, 3linguri zahar, sare, 2linguri de unsoare, 100g nuci macinate, 100g stafide, 5mere, 300g de ludaie, zahar dupa gust, scortisoara, 2plicuri zahar vanilat, 2 galbenuse pentru uns deasupra si faina cit cuprinde aluatul, 1 lingura untura pentru uns tava.

Se incalzeste laptele, se pune intr-un bol zaharul si drojdia, lasi 5 minute sa creasca, pui sarea, galbenusele si untura si framinti pina se ia aluatul de pe bol; ai grija sa nu faci aluatul prea moale sau tare, acoperi cu un prosop de bucatarie si lasi la crescut pina dubleaza volumul. Merele le cureti si le razi, la fel si dovleacul separat, iar nucile macinate le amesteci cu zahar si cel vanilat si lasi la o parte; cind aluatul a crescut imparti in 4 si faci bile, mai lasi 10 minute la crescut. Intinzi subtire cu sucitorul, presari nucile si peste stafide, rulezi si pui in tava unsa cu untura, faci si cel cu mere, intinzi si storci zeama, presari zahar dupa gust, stafide si scortisoara si rulezi. Întinzi alta foaie, pui dovleacul ras, presari zahar, scortisoara si stafide, rulezi si pui in tava.Ungi cu galbenus si mai lasi sa creasca 20 de minute si pui la cuptorul incalzit la 180C pina este gata, scoti tava afara si acoperi cu un prosop de bucatarie.

Aceasta reteta este veche de la bunica mea si se face la noi in Cenad pe cind eram copii si eu fac de atuncea des, va trimit si fotografii cu placinta.