Păsulă cu ciolan de șuncă – Gheorghe Gligor

Ingrediente:

1 ciolan de sunca afumat, 500g fasole alba, 2morcovi, 2 patrunjei, 1pastirnac, 1 gulie mica, 1 bucata telina, 2 cepe, 2 linguri untura de porc, sare, piper macinat,frunze de patrunjel si marar, 7 catei de usturoi si 1 lingura boia dulce. Sorice afumate citeva de la clisa, 1ou , faina cit cuprinde oul pentru tarhana.

Se pune la inmuiat in apa rece ciolanul, si fasolea separat cu o zi inainte, se spala ciolanul bine, se pune la fiert in apa rece, iar cind clocoteste de citeva ori torni apa si pui alta curata, adaugi ceapa curatata, zarzavaturile curatate si taiate in patru si lasi sa fiarba la foc mic, pina cind ciolanul este fiert pe jumatate. Se pune fasolea si lasi sa fiarba pina este gata, strecori zeama, o pui pe foc, condimentezi cu sare daca trebuie si piper macinat, faci tarhana, intr-un bol pui oul si faina, o framinti, mai virtoasa si dai pe razatoarea mare pe o hirtie, iar cind supa clocoteste pui tarhana si lasi sa fiarba cam 5 minute, stingi focul si presari frunze de patrunjel si acoperi cu capac. Fasolea o zdrobesti dupa ce ai scos ciolanul si soricele le tai si le pui in supa. Cureti usturoiul si zdrobesti, pui untura la topit intr-o tigaie inalta, pui usturoiul, lasi putin la calit, o iei de pe foc si pui boiaua si adaugi fasolea, o pui inapoi pe foc si  lasi sa fiarba putin, condimentezi cu sare si piper si marar tocat, amesteci bine si mai lasi 1 minut, prima data servesti supa, apoi pasula zdrobita alaturi de ciolan cu muraturi iarna, iar vara cu o salata de sezon.

Aceasta este o reteta de la mamica mea din zona noastra din Cenad, va trimit si fotografii cu preparatul.