Festival artizanal

LA PAS. slowing down. festival de gastronomie artizanală

4-6 octombrie 2019, Timișoara. Parcul Rozelor

acces liber

Detalii despre program se găsesc pe pagina festivalului aici.

LA PAS. slowing down este un program al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, implementat în parteneriat cu Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

LA PAS. slowing down explorează complexitatea relației dintre cultură și hrană.

LA PAS. slowing down este un program cu o dezvoltare graduală, orientat către consolidarea unor modele durabile de producție și consum. Publicul vizat este unul eclectic și trans-generațional, format din consumatori, producători artizanali și fermieri, organizatori de evenimente, unități alimentare interesate de gastronomia sustenabilă.

LA PAS. slowing down pune în legătură hrana și cultura. Complexitatea relației dintre mâncare și cultură depășește discuția despre gusturile și valorile unor grupuri culturale sau a unor clase sociale, despre moștenirea socială și validarea unor relații sociale, fiind esențială pentru înțelegerea civilizației umane. Gătitul este o activitate de rutină, dar care în fapt separă oamenii de restul viețuitoarelor. Practicile legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana, toate acestea sunt acte cotidiene ale culturii conviețuirii noastre.

Festivalul face parte din programul LA PAS. slowing down, ce urmărește dezvoltarea consumului responsabil și valorizarea hranei ca vehicul cultural. LA PAS. slowing down promovează produsele alimentare provenite dintr-o economie durabilă, obținute cu respect față de mediu și oameni.

Principiile care orientează acțiunile noastre:

reducerea risipei de resurse, crearea de complementarități, sinergii și externalități pozitive, impact multidimensional (social, cultural, economic și mediu), abordarea participativă a procesului de elaborare și implementare.

În 2021 vom fi o comunitate mai conștientă cu privire la importanța culturală a hranei, vom avea o înțelegere mai bună a gastronomiei locale, vom aprecia mai mult artizanii, micii agricultori și biodiversitatea regională. Mizăm pe acest tip de schimbare, atât în rândul concitadinilor noștri, cât și la nivelul instituțiilor publice și al sectorului ospitalității. În privința acestora din urmă, avem convingerea că tot mai multe unități alimentare și de cazare vor dezvolta relații directe cu producători locali și vor oferi publicului lor produse și rețete tradiționale, suveniruri și cadouri încărcate cu mai mult conținut cultural.

Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara.

LA PAS. slowing down. festival de gastronomie artizanală

Festivalul facilitează schimbul de cunoștințe și practici care promovează o abordare sustenabilă a hranei, încurajând o cultură critică a consumului de masă, precum și crearea de oportunități pentru o dezvoltare locală durabilă.

GASTRONOMIE

  1. Expozanți care vând produse preparate cu ingrediente locale, de sezon, dintr-o agricultură sustenabilă:

Mici producători și procesatori alimentari
Asociații promotoare, asociații de producători și cooperative
Întreprinderi sociale și actori de economie socială
Producători de bere artizanală din Timiș
Vinificatori mici din regiune.

  1. Picnic urban în care participanții fac schimb de rețete și preparate. Evenimentul se adresează tuturor celor aflați în oraș și care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.
    Bucătari profesioniști și amatori sunt invitați să gătească rețete de preparate dragi și să le prezinte încărcătura culturală.
  2. Disco-Soup. Vom găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante).

Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor, care se vor implica atât în activitatea de colectare a ingredientelor, de gătit, cât și în cea de asigurare a unei atmosfere plăcute și relaxante. Mâncarea se va servi gratuit participanților, dar și beneficiarilor de servicii sociale.

  1. Ateliere culinare organizate de bucătari și bloggeri care promovează gastronomia sustenabilă și ingredientele de la mici producători locali.
  2. Degustări de produse din gastronomia artizanală și de la mici producători.

Degustările de la standurile producătorilor vor fi completate cu degustări în cadrul atelierelor și cu fructe de sezon, provenind de la pomicultori, viticultori și grădinari de proximitate.

EDUCAȚIE PENTRU CONSUM SUSTENABIL

Veți regăsi stand și lansări de carte, ateliere, dezbateri, pentru adulți și copii, pe întreaga durată a festivalului, la care se adaugă atelierele organizate de diverși parteneri.

ARTĂ

Expoziții, performance-uri,  concerte, Standuri cu produse meșteșugărești (bijuterii, artă decorativă din ceramică, slow-fashion) vă așteaptă pe toată durata festivalului, promovând conceptele și ideile programului La Pas.

TURISM SUSTENABIL

Recomandăm turismul de tip slowing down, care să permită conexiunea cu comunitățile locale și contactul cu specificul locului. Suntem preocupați de impactul negativ pe care îl avem ca turiști și dorim să atragem atenția asupra faptului că un alt tip de turism este posibil. Pentru promovarea unor destinații de turism cultural din regiune, vom colabora cu Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului Timiș și Asociația Prin Banat.

PROMOVARE COLABORATIVĂ

Credem în forța parteneriatului, de aceea efortul nostru de comunicare va fi susținut prin colaborarea cu mai mulți parteneri, care vor organiza evenimente pentru promovarea festivalului în rândul publicului propriu. Totodată, avem în vedere lansarea a 4 produse marca La Pas, care vor avea rolul de a promova evenimentul unui public diversificat.

Programul integral al Festivalului se poate regăsi aici: https://www.facebook.com/events/418833192075560/

#sustenabilitateincultura
#patrimoniuimaterial
#patrimoniu
#gustulcapatrimoniu
#hranacapatrimoniu
#comunitate
#comertechitabil
#fairtrade
#artizanal
#comunitatitolerante
#producatorilocali
#diversitate
#agriculturaecologica
#comunitatiincluzive
#multiculturalitate
#redurisipa

La Pas