Evenimente responsabile

Conferința Evenimente culturale responsabile: cum să organizezi proiecte creative cu grijă față de oameni și mediu

  • conferință & ateliere tematice despre relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă
  • prezentare și distribuție a Ghidului pentru evenimente culturale responsabile
  • 27-28 noiembrie 2019, Incuboxx, Timișoara

„Evenimente culturale responsabile” este un proiect compus din conferință și ateliere tematice privind relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă. Acesta se desfășoară în zilele de 27 și 28 noiembrie 2019 la Incuboxx Timișoara și face parte din programul La Pas/Slowing down, derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici.


Ghidul pentru evenimente culturale responsabile

Chiar dacă un eveniment are, prin definiție, o durată scurtă, când luăm în considerare consecințele sale ne dăm seama că nu este deloc „efemer”. Un eveniment de o anumită amploare generează o paletă de impacturi ecologice, economice, sociale, care își continuă efectele mult timp după ziua încheierii sale oficiale. E ceea ce ne putem aștepta și de la manifestările organizate în cadrul „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021”. Ele vor reuni și vor activa foarte multe persoane, iar acest lucru se va face inevitabil prin consumuri de resurse financiare, umane și naturale, precum și prin utilizarea unei părți semnificative a spațiilor și a echipamentelor urbane.

Adesea, organizatorii de evenimente se exprimă prin cele mai creative mijloace artistice, inovarea jucând un rol important pentru activitatea lor. Credem că acest sector deține un potențial semnificativ pentru a inspira și motiva: de la furnizori, sponsori, mass-media până la publicul căruia i se adresează un eveniment” (extras din Ghidul pentru evenimente culturale responsabile, 2018).

În anul 2018, Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES au elaborat Ghidul pentru evenimente culturale responsabile.  Materialul se adresează organizatorilor de evenimente culturale, publici și privați, problematizând rolul pe care aceștia îl pot juca în promovarea unei culturi favorabile dezvoltării sustenabile. Ghidul este disponibil pentru toți actorii intresați, fiind propus ca instrument de planificare strategică pentru organizațiile partenere ale Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

La Pas