Gustul ca patrimoniu

Gustul ca patrimoniu: concurs de rețete tradiționale din Banat

Sub sloganul Ducem mai departe gusturile vechi, concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență.

Concursul s-a desășurat în perioada 6- 30 septembrie 2018. În 10 octombrie 2018, de Ziua produselor agroalimentare românești, au fost premiați 3 câștigători, selectați de un juriu. Prin intermediul concursului se dorește punerea în lumină a valorii dimensiunii culinare ca parte a patrimoniului cultural din Banat.

REȚETE ÎNSCRISE ÎN CONCURS

Dați click pe fiecare imagine pentru a citi detalii despre rețeta respectivă.

Pentru a parcurge rețetele care sunt fișiere pdf încorporate în pagina web utilizați săgețile (în cazul fișierelor cu mai multe pagini) și respectiv butoanele + și – pentru a mări/micșora dimensiunea conținutului.


REGULAMENT CONCURS

Gustul ca patrimoniu: concurs de rețete tradiționale din Banat

Sunt așteptate rețete culinare provenite din familie sau cunoștințe care au locuit sau locuiesc în zona Banatului. Rețetele pot fi feluri principale, garnituri, deserturi sau băuturi.

Aplicația trebuie trimisă în perioada 6 – 30 septembrie 2018 (inclusiv). Aceasta se poate transmite în format electronic pe adresa lapas@cries.ro sau prin poștă (Asociația CRIES, Strada Viorelelor, bloc D14, scara B, apartament 9, Timișoara, județul Timiș).

Pentru a fi validă, înscrierea în concurs va conține:

  1. Rețeta culinară (cerință obligatorie)

Rețeta este un text care conține numele preparatului, ingredientele, indicații privind proporțiile și modul de preparare.

2.Proveniența (cerință obligatorie)

În ce context a fost înregistrată rețeta (din familie, prieteni, din călătorii etc.) și care este zona de proveniență (numele localității unde a fost înregistrată).

Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență sau de localitatea de domiciliu a participantului. Specificul regional se referă strict la rețetă. 🙂

3. Date de contact (cerință obligatorie): nume complet, număr de telefon, adresă de email (dacă este cazul) ale persoanei care înscrie rețeta în concurs

4. Demonstrarea pasiunii pentru gătit (cerință opțională)

Această parte a aplicației rămâne la latitudinea și creativitatea participantului. Poate conține o scurtă înregistrare video cu o bunică gătind sau o mătușă făcând prăjituri, fotografii ale unor note din caietul de bucate, o descriere a relevanței culturale a preparatului respectiv sau o ilustrare foto a etapelor preparării.

Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală ale participantului.

Până pe 5 octombrie 2018 se vor selecta 3 rețete câștigătoare, care vor fi puse în practică în cadrul evenimentului de premiere din 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești.

Prin trimiterea aplicației de înscriere în concurs se oferă acceptul ca rețeta să fie făcută publică și ca numele întreg al aplicantului să poată fi folosit în comunicările publice legate de eveniment.

 Producători: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Proiect co-finanțat de: Consiliul Județean Timiș

Parteneri: Centrul de Informare Turistică Margina, Chef Horia Simon, Slow Food Cluj- Transilvania, Prospero, Reciproc Cafe

Parteneri media: Gastro Art, Observator Gastronomic, Manifest Bon Vivant, Modernism.ro, Practic în Bucătărie, Radio România Cultural

Proiect desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018

Calendar concurs:

5 septembrie 2018 – lansare

6-30 septembrie 2018 – primire aplicații

1-5 octombrie 2018 – jurizare

10 octombrie 2018 – premiere 3 rețete

 

COMUNICAT DE PREMIERE

Gustul ca patrimoniu, concurs de rețete tradiționale din Banat, în imagini. Filmul este realizat în cadrul proiectului La Pas, dezvoltat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și Asociația CRIES. Producția filmului a fost asigurată de Farkas Pataki.

La Pas