Caș cu gutui – Hella Crasnanic

Retetă șvăbească de post, preluată de la bunica . Familia noastră își regăsește rădăcinile până pe la sfârșitul anilor 1700, odată cu colonizarea șvabilor în Banat, stabilinu-se în Pustiniș. E o rețetă simplă, însă îmi amintesc cu drag de vremurile când bunica și străbunica, umpleau casa cu mirosuri dulci de toamna….. Și cu bucurie am găsit-o recent într-o carte edidata în Germania, autoare fiind fiica unei bucutarese bănățene din Gutenbrunn, născută în 1909 !!! Cu un an mai tânără decât bunica mea.

Acum e momentul,  fiind sezonul când se coc gutuile, care din păcate nu se mai păstrează pe credențul din bucătărie.

1 ½ kg gutui

1 kg zahăr

100 g nuci, stafide, fructe uscate…

Se cojesc gutuile (nu aruncăm cojile,  uscate sunt excelente în ceai, și pe deasupra și foarte sănătoase !),  se taie în sferturi, se scoate căsuța cu sâmburi, și se dau pe răzătoarea mare.

Gospodina modernă, inventivă, si… de ce să nu recunoaștem, mai lenesa…. le bagă în robotul de bucutarie. 😊

Se fierb, acoperite cu apă, în jur de 40 de minute. Se lasă la scurs într-o sită. Nu aruncăm apa în care au fiert gutuile!

Cântărim pasta de gutui, și o amestecăm cu aceeași cantitate de zahăr . Ce oroare pentru cei care țin la siluetă !!! Dar merită! 😊

Punem la fiert în apa păstrată, amestecând continuu, până se desprinde masa de pe marginea cratiței. Adăugăm, după gust , ghimbir ras, un pic de suc de lămâie sau un păhăruț de rom 😊. Și bucățelele de nuci, stafide sau alte chestii gustoase!

Întindem masa obținută, într-o tavă tapetată cu folie, sau în boluțe de compot, căni, blide sau orice recipient aspectuos! Se poate pune și la borcan, pentru îndulcirea serilor  lungi de iarnă.

Poftă bună!